Este omul modern, sclavul tehnologiei?

Luni, 12 Martie 2012, ora 13:45
2953 citiri
Este omul modern, sclavul tehnologiei?

Device-urile "destepte" ne ofera o multitudine de sanse si intregul Internet la picioare, ne dau puterea de a lucra de acasa in loc sa ne inghesuim in trafic si promoveaza eficienta prin flexibilitatea lor. De multe ori insa, acestea ajung sa ne conduca viata.

In urma cu putin timp, doar doctorii erau disponibili la orice ora, in timp ce acum multi sefi considera ca pot "invada" timpul liber al angajatilor oricand. In timp ce in trecut problemele casnice interferau rar cu cele de munca, problemele de serviciu ajung mult mai usor in casele noastre, scrie The Economist.

Angajatii au ajuns sa isi verifice telefoanele excesiv, in timpul cinei, inainte de culcare, sau inainte de a se da jos din pat dimineata.

Acest lucru se datoreaza, in primul rand faptului ca smartphone-urile dau dependenta. Cand Martin Lindstrom, un guru al brandingului, a incercat sa identifice sunetele care afecteaza oamenii cel mai puternic, a avut parte de o surpriza. Telefonul pe vibratii s-a clasat pe locul trei, dupa sunetul specific Intel si rasetul unui copil.

Telefoanele smartphone ofera stimulenti in dorinta de a te face dependent de ele, precum un sunet specific sau un led care se lumineaza cand primesti un mesaj. Atunci cand iti verifici telefonul, exista sanse mari sa ai un email de la un client, de la seful tau sau macar un mesaj spam care iti solicita urgent detaliile contului tau bancar.

Hiperconectivitatea aduce cu sine noi trenduri la locul de munca, precum cultul flexibilitatii. Smartphone-urile usureaza viata managerilor care isi schimba opinia in ultimul moment sau ii ajuta sa strice seara colegilor din cauza diferentelor de fus orar.

Angajatii au probleme in distingerea exacta intre perioadele de munca si cele de repaus, in timp ce directorii ajung sa munceasca de doua ori - o data in mod traditional, la sedinte si birou, si o data prin raspunderea la emailuri si mesaje pe intreg parcursul zilei.

Aceste lucruri afecteaza viata de familie si sanatatea mentala a angajatilor, dar si afacerile. Atunci cand tehnologiile permit sefilor sa isi schimbe opinia in ultima secunda, e greu sa iti faci un plan pe termen mediu sau lung, lucru care devine frustrant.

Totusi, fiecare poate limita gradul in care este afectat de smartphone-ul sau. "Dieta digitala" este o solutie. O pauza de la telefoane, laptopuri si calculatoare pe perioada weekendurilor, diminetilor si serilor, dar si pe perioada meselor de peste zi, poate fi solutia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tehnologie efecte asupra vietii, #efecte tehnologie, #pauza tehnologie , #Internet mobil