Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Troienii s-au inmultit: Ce virusi iti pandesc telefonul

Troienii s-au inmultit: Ce virusi iti pandesc telefonul


Kaspersky Lab anunta ca numarul programelor periculoase care tintesc telefoanele mobile a crescut de 6,4 ori in 2011, cu un total de 5.255 de noi aparitii si 178 de familii de virusi identificate de-a lungul anului.

Doar in decembrie 2011, Kaspersky Lab a descoperit mai multe mostre noi de malware mobil decat in perioada 2004 - 2010.

Pe langa numarul ridicat de noi amenintari mobile, in 2011 a fost observata si o evolutie calitativa a acestora. Cu toate ca troienii SMS mai putin sofisticati domina peisajul malware pentru telefoane mobile, cota lor a scazut de la 44,2% in 2010 la 36,6% in 2011.

In schimb, amenintarile de tip backdoor, care abia daca erau folosite de infractorii cibernetici in 2010, acum se afla pe locul al doilea ca raspandire. Interesul pentru acestea din urma a crescut odata cu atentia acordata platformei Android OS, care a inregistrat un numar ridicat de atacuri cu backdoor in 2011. Pe locul al treilea, ca raspandire, se afla programele periculoase de tip spyware, care fura datele personale de pe mobil si/sau informatii despre terminalul infectat.

Clasamentul in functie de platformele de operare afectate indica Android pe primul loc, numarul amenintarilor care tintesc acest sistem crescand semnificativ in ultimele sase luni ale anului trecut. Pana la jumatatea verii lui 2011, malware-ul pentru Android l-a depasit pe cel pentru platforma Symbian, iar in toamna, J2ME se afla si ea in urma sistemului creat de Google.

"Metoda de infectare "man-in-the-mobile" merita mentionata, cu toate ca primul atac bazat pe aceasta a avut loc in 2010, insa numarul lor a crescut in 2011. Doua exemple sunt troienii ZitMo (ZeuS-in-the-Mobile) si SpitMo (SpyEye-in-the-Mobile), care comunica direct cu echivalentele ZeuS si SpyEye, instalate pe computerul victimei.

Acestea sunt unele dintre cele mai complexe amenitari informatice mobile identificate recent, care "ajuta" utilizatorii de online banking sa confirme platile facute prin intermediul acestui serviciu. De asemenea, acesti doi cai troieni se remarca si prin natura cross-platform, ZitMo fiind identificat pe Symbian, Windows Mobile, Blackberry si Android, iar SpitMo pe Symbian si Android", potrivit Kaspersky Lab.

Unul dintre cele mai importante evenimente ale anului 2011 a fost raspandirea de malware prin intermediul codurilor QR, scanate cu telefonul mobil. Datorita usurintei in utilizare, infractorii cibernetici au raspandit coduri QR care integrau un link criptat, ce directiona utilizatorul spre malware, raspandit in mod obisnuit prin traditionalele URL-uri.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1864 ori