Romania adera la ACTA, acordul international antipiraterie

Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 17:19
2081 citiri
Romania adera la ACTA, acordul international antipiraterie

Reprezentanti ai 22 de state membre ale Uniunii Europene, printre care si Romania, au semnat joi, la Tokyo, un acord international de protejare a drepturilor de autor intitulat ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement).

Proiectul a declansat proteste atat online cat si in strada din partea utilizatorilor de internet, care se tem ca o astfel de intelegere antipiraterie va conduce la cenzura in mediul virtual, relateaza vineri The Guardian.

Acordul trebuie sa fie ratificat de Parlamentul European, care il va dezbate in iunie. Europarlamentarii sunt deja supusi unor presiuni intense din partea activistilor din ambele tabere.

Ambasadorul Poloniei in Japonia, Jadwiga Rodowicz-Czechowska, a semnat acordul la Tokyo. Intr-un interviu pentru postul national polonez de televiziune, ea a spus ca Polonia este una din multele tari din UE care au semnat joi ACTA, printre aceste numarandu-se Finlanda, Franta, Irlanda, Italia, Portugalia, Romania si Grecia.

Alte cateva tari industrializate, printre care SUA, Canada si Coreea de Sud, au semnat anul trecut acordul

Sprijinul Poloniei pentru ACTA a declansat atacuri asupra site-urilor guvernamentale poloneze din partea grupului de hackeri Anonymus. Proteste de strada la care au luat sute si, in unele cazuri, mii de persoane, au izbucnit de asemenea in ultimele trei zile in Polonia.

Germania, Olanda, Estonia, Cipru si Slovacia sunt singurele state din UE care nu au semnat ACTA. Un europarlamentar francez a parasit procesul de examinare a intelegerii, sustinand faptul ca legislativul european participa la o "sarada".

ACTA a fost semnificativ modificata fata de versiunile initiale, fiind inlaturata solicitarea ca utilizatorilor de internet descoperiti ca incalca in mod repetat drepturile de autor sa li se limiteze accesul online, o sugestie respinsa de UE.

Polonezii, cei mai furiosi pe ACTA

Desi UE sustine ca ACTA nu va necesita nicio schimbare legislativa in statele membre - si ca, in schimb, va aduce alte tari la nivelul standardelor europene -, controversa din Polonia asupra propunerilor s-a adancit.

Desi multe alte tari industrializate au semnat acordul, furia populara pare a fi mai puternica in Polonia decat in oricare alta parte.

ACTA este un acord care urmareste sa armonizeze standardele internationale privind protectia drepturilor celor care produc muzica, filme, medicamente, moda si o serie de alte produse care cad deseori victime furturilor de proprietate intelectuala.

Documentul vizeaza, de asemenea, pirateria online de filme si muzica. Cei care se opun acordului se tem ca acesta va permite autoritatilor sa blocheze continutul pe internet.

ACTA impartaseste o serie de asemanari cu extrem de controversata si dezbatuta lege Stop Online Piracy Act (SOPA) din SUA, unde membrii Congresului au amanat votul dupa ce Wikipedia si Google au protestat timp de o zi prin blocarea accesului la continuturile lor.

Ministrul polonez de externe Radek Sikorski a luat apararea pozitiei guvernului sau, sustinad ca ACTA nu este atat de amenintatoare pe cat se tem tinerii. El a spus insa ca nu ar trebui permis ca internetul sa devina un spatiu "al anarhiei legale". "Consideram ca furtul la scara larga de propritate intelectuala nu este un lucru bun", a spus Sikorski.

In Cehia, un grup local de hackeri aliat Anonymus a atac site-ul unui grup care sprijina ACTA si care strange bani pentru productia muzicala, pe care ii distribuie artistilor

#Romania ACTA, #acord international antipiraterie, #semnare acord ACTA, #protest anti ACTA , #Internet hacking