O noua amenintare: Hackerii pot ataca mersul trenurilor

Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 17:00
1227 citiri
O noua amenintare: Hackerii pot ataca mersul trenurilor

Hackerii care au reusit sa inchida site-uri web supraincarcandu-le cu trafic ar putea folosi aceeasi tactica pentru a inchide sistemele de control al mersului trenurilor.

Stefan Katzenbeisser, profesor la Technische Universitat Darmstadt din Germania este de parere ca sistemele de comutare, inclusiv cele ce privesc mersul trenurilor, sunt supuse unor riscuri mari de atacuri cibernetice, scrie Reuters.

"Trenurile nu se vor lovi, dar sistemul ar putea fi perturbat pentru ceva timp", a declarat acesta.

Campaniile "Denial of service" sunt printre cele mai simple forme de atacuri cibernetice: hackerii recruteaza un numar mare de computere si ataca sistemul vizat cu un exces de date si trafic.

In acest fel, hackerii au atacat site-urile agentiilor guvernamentale si al corporatiilor din intreaga lume.

Sistemele de comutare a trenurilor pe diverse cai ferate, care permit trenurilor sa fie ghidate de la o cale ferata la alta, au inceput sa fie din ce in ce mai mult utilizate prin tehnologie wireless, ceea ce implica conectarea acestora la internet si un risc mai mare de a fi tinta unui atac cibernetic.

Katzenbeisser a declarat ca GSM-R, o tehnologie mobila utilizata pentru trenuri este mult mai sigura decat GSM-ul obisnuit, utilizat la telefoanele mobile, despre care expertii au aratat ca poate fi atacat usor.

Din punctul sau de vedere, problema consta si in gestionarea parolelor de securitate.

Parolele necesare pentru asigurarea comunicarii intre trenuri si sistemele de gestionare a mersului trenurilor sunt descarcate pe suporturi fizice precum USB-uri si apoi livrate pentru instalare, ceea ce creste riscul ca aceste parole sa ajunga pe maini gresite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#atac cibernetic, #atac cibernetic sistem trenuri, #tren hackeri, #hacker atac , #Internet hacking