Hackeri ridicati de DIICOT: Ar fi produs prejudiciu de 25 mil. dolari

Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 09:58
1796 citiri
Hackeri ridicati de DIICOT: Ar fi produs prejudiciu de 25 mil. dolari

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au efectuat 36 de perchezitii in municipiile Bucuresti, Brasov, Galati, Timisoara si in judetele Valcea si Ilfov, fiind ridicate 20 de persoane, acuzate ca fac parte dintr-o grupare de hackeri, ce a produs un prejudiciu de 25 milioane dolari.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, membrii gruparii au obtinut beneficii financiare substantiale din desfasurarea unei vaste activitati infractionale de criminalitate informatica, ce a constat in accesarea ilegala a mai multor sisteme informatice, sustragerea de date confidentiale sau nedestinate publicitatii, precum si efectuarea de operatiuni frauduloase cu instrumente de plata electronica.

Invinuitii au utilizat mai multe societati comerciale avand ca obiect de activitate furnizarea unor servicii IT pentru crearea si intretinerea unei infrastructuri informatice care sa permita accesul fara drept, cu incalcarea masurilor de securitate si cu scopul obtinerii de date informatice, in sistemele informatice apartinand unor companii straine cunoscute, de tip benzinarii sau magazine alimentare.

Membrii gruparii actionau in vederea interceptarii fara drept a transmisiilor de date informatice nepublice intre sistemele implicate in realizarea/autentificarea platilor cu carti de credit, cu ajutorul unor aplicatii special concepute in acest sens, instalate fara drept pe sistemele informatice vizate.

Conform instructiunilor aplicatiei de interceptare, datele de identificare ale instrumentelor de plata electronice (carti de credit) capturate fie se salvau local si ulterior erau transferate, fie se retransmiteau automat pe servere dedicate sau in conturi de email, de unde erau ulterior descarcate in scopul transmiterii/vanzarii catre alte persoane ori in vederea contrafacerii si utilizarii frauduloase a acestora.

Astfel, in perioada decembrie 2011 - octombrie 2012, prin intermediul unui "magazin" virtual specializat s-au vandut un numar de 68.000 de carduri pentru pretul de 4 dolari/card, invinuitii obtinand un profit de 270.000 de dolari.

Urmare a activitatii infractionale desfasurate de catre invinuiti au fost efectuate operatiuni frauduloase cu un numar de 500.000 de instrumente de plata electronica, totalizand o valoare de peste 25 milioane de dolari.

La sediul DIICOT vor fi aduse in vederea audierii 20 de persoane, fata de care se efectueaza cercetari.

Suportul tehnic si informativ a fost asigurat de catre Directia Operatiuni Speciale si SRI.

Actiunea a fost efectuata cu sprijinul ofiterilor de politie judiciara din cadrul BCCO Brasov, BCCO Galati, BCCO Timisoara, SCCO Valcea si lucratorilor din cadrul Jandarmeriei Romane.

#grupare hackeri DIICOT, #prejudiciu hackeri Romania, #accesare ilegala sistem informatic , #Internet hacking