Fost sef al NSA: Furam datele electronice ale oamenilor si suntem cei mai buni la asta

Miercuri, 13 Ianuarie 2016, ora 13:25
6000 citiri
Fost sef al NSA: Furam datele electronice ale oamenilor si suntem cei mai buni la asta
Foto: Wikimedia

Generalul (r) Michael Hayden, fostul sef al spionajului american, face lumina in privinta activitatii NSA in domeniul cibernetic.

"Furam datele in format electronic ale oamenilor. Ca fost sef al agentiei, imi place sa cred ca suntem cei mai buni la asta", a recunoscut Hayden.

Fostul sef al Agentiei Nationale de Securitate (NSA) a mentionat ca aceasta activitate este comuna tuturor guvernelor din lume, tintele fiind simpli indivizi sau alte guverne. Din perspectiva sa, spionii americani s-ar descurca cel mai bine, relateaza CNBC.

Atacuri justificate

Hayden a fost prezent pe scena in cadrul conferintei S4X16, din Miami Beach, evenimentul fiind dedicat pericolului reprezentat de atacurile cibernetice din sectorul industrial sau asupra serviciilor de utilitati din marile orase.

Fostul sef al spionajului american sustine ca, din punct de vedere al sigurantei nationale, atacurile cibernetice declansate de personalul NSA sunt total justificate.

"Furam informatii pentru a va tine liberi si pentru a va tine in siguranta", s-a adresat Hayden auditoriului.

"Nu furam informatii care sa imbogateasca pe cineva din Statele Unite. Cred ca doar alte patru tari mai pot afirma acest lucru. In toate se vorbeste engleza", a precizat fostul oficial american, facand referire la grupul celor "Cinci ochi", denumirea sub care este cunoscuta alianta din domeniul securitatii cibernetice dintre SUA, Canada, Australia, Noua Zeelanda si Marea Britanie.

China, copilul minune al spionajului economic

Generalul Hayden sustine ca, pentru restul lumii, spionajul corporatist este misiune de stat.

"Orice alta natiune crede ca activitatea de spionaj in vederea furtului de proprietate intelectuala este perfect legitima, iar China este copilul minune in domeniu", sustine fostul sef al spionilor din NSA.

In politica internationala insa, linia care separa interesele de securitate ale unui stat de interesele sale economice este tot mai neclara.

Cel mai bun exemplu este scandalul declansat in UE de dezvaluirile fostului spion Edward Snowden privind operatiunile de spionaj cibernetic efectuate de NSA in Europa.

In octombrie 2015, Curtea Europeana de Justitie a hotarat sa suspende acordul "Safe Harbour" privind folosirea in comun a datelor din retelele de internet din UE si Statele Unite.

Intr-un interviu mai vechi, Hayden a opinat ca autoritatile de la Bruxelles au facut o greseala denuntand acest acord.

"Furam informatii economice? Bineinteles! Suntem interesati de date din industria chimica, aparatura cu dubla utilizare sau de fenomenul spalarii de bani. Insa, nu le folosim pentru a dobandi avantaje economice", afirma generalul american.

"Noi nu avem firme de stat. Ce sa facem cu aceste informatii? Cui sa le dam? Sa le transmitem catre Lockheed Martin, dar sa nu le impartasim cu Boeing sau Northrop Grumman? Ar fi o nebunie", a argumentat Mychael Hayden.

Pentru fostul sef al securitatii nationale din SUA, cheia problemei rezida tocmai in definirea corecta a acestui domeniu.

"Definitia securitatii nationale imbratisata de alte state este mult mai larga decat cea folosita de noi. Pentru acestea, succesul economic este un obiectiv al securitatii nationale.

Noi vedem acest lucru ca facand parte din atributiile serviciilor de spionaj ale statului", a mai asigurat fostul director NSA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#spionaj cibernetic, #operatiuni spionaj NSA, #spioni americani, #Edward Snowden dezvaluiri, #spionaj economic , #Internet hacking