Cercetatorii au descoperit un atac informatic masiv in mai multe tari

Marti, 29 Mai 2012, ora 13:16
1072 citiri
Cercetatorii au descoperit un atac informatic masiv in mai multe tari

Un atac cibernetic complex si tintit, care a colectat date din tari ca Israelul si Iranul, a fost descoperit de catre Kaspersky Labs.

Compania Kaspersky Labs, cu sediul la Moscova, a apreciat ca in spatele atacului se afla un stat, adaugand ca nu este sigura de originile exacte ale acestuia. Expertii ei au descris atacul drept "una dintre cele mai complexe amenintari descoperite vreodata".

In trecut, programe malware tintite - ca Stuxnet - au vizat infrastructura nucleara a Iranului. Altele, ca Duqu, au avut obiectivul de a infiltra retele cu scopul de a fura date. Aceasta noua amenintare pare sa nu cauzeze pagube fizice, ci sa colecteze cantitati uriase de informatii sensibile, a precizat Vitali Kamluk, expertul-sef pentru malware de la Kaspersky.

"Odata ce sistemul este infectat, Flame incepe un set complex de operatii, inclusiv detectarea traficului retelei, realizarea unor capturi de ecran, inregistrarea conversatiilor audio, interceptarea tastaturii si asa mai departe", a spus el.

Peste 600 de tinte specifice au fost atacate, a continuat Kamluk, variind de la indivizi, afaceri, institutii academice si pana la sisteme guvernamentale. Echipa de actiune la nivel national in caz de urgenta cu privire la computere a Iranului a postat o alerta de securitate in care afirma ca Flame este responsabil pentru "incidente recente de pierdere masiva de date" in tara. Numai codul programului malware are marimea de 20 de mega biti, de aproximativ 20 de ori mai mare decat al virusului Stuxnet. Cercetatorii au declarat ca ar putea fi nevoie de cativa ani pentru a fi analizat.

La fel ca Stuxnet, programnul malware poate fi raspandit prin dispozitive de stocare USB, neavand nevoie sa fie conectat la o retea, desi poate face si acest lucru. Profesorul Alan Woodward de la Universitatea Surrey a declarat ca "acesta este un aspirator industrial de informatii sensibile". Dupa ce Flame infecteaza un computer, pot fi adaugate module suplimentare care sa efectueze anumite sarcini, aproape in acelasi fel in care se adauga aplicatii unui smartphone.

#atac cibernetic masiv, #program malware atac cibernetic, #program malware Flame atac , #Internet hacking