Atac cibernetic fara precedent: Hackerii au lasat fara curent electric 700.000 de locuinte

Miercuri, 06 Ianuarie 2016, ora 14:14
3501 citiri
Atac cibernetic fara precedent: Hackerii au lasat fara curent electric 700.000 de locuinte
Foto: Flickr/Christiaan Colen

700.000 de locuinte din Ucraina au ramas fara energie electrica in urma unui atac cibernetic care a devastat reteaua de energie din aceasta tara. Atacul s-a petrecut pe 23 decembrie, iar expertii ESET sustin ca virusul folosit este un pachet denumit Black Energy.

Oficialii ucraineni considera ca, cel mai probabil, atacul este opera unor grupuri de hackeri din Rusia, neexcluzand nici posibilitatea ca acestia sa fi actionat cu aprobarea tacita a autoritatilor de la Moscova, relateaza portalul britanic IT Pro.

Black Energy a ajuns arma de temut a infractorilor din mediul online. Pachetul a fost imbunatatit cu diverse optiuni care ii pot ajuta pe hackeri sa culeaga inclusiv informatii sensibile gasite in sistemele atacate.

Noua versiune a virusului include functii de sabotaj industrial, stergerea informatiilor de pe calculatoarele infectate sau crearea unor portite de acces aflate tot timpul la indemana atacatorilor odata ce virusul a fost instalat.

Raportul intocmit de specialistii ESET arata ca virusul a fost programat sa stearga anumite date de pe computerele infectate si sa opreasca functionarea sistemelor intr-o anumita ordine.

Desi nu a fost facut un anunt oficial care sa confirme ca pana de curent a fost cauzata de acest virus, specialistii ESET considera ca aceasta este o explicatie plauzibila.

Intr-un astfel de caz, Black Energy se poate dovedi la fel de periculos ca virusul Stuxnet, care in 2009 a distrus o mare parte din cercetarile in domeniul nuclear ale Iranului si a fost folosit apoi intr-un mare atac indreptat impotriva retelelor din Estonia, operatiune denumita "primul razboi cibernetic".

Recentul atac din Ucraina scoate in evidenta faptul ca infractorii cibernetici au dobandit capacitatea de sabota segmente vitale din infrastructura unei tari, periclitand sute de mii de vieti.

#hackeri Rusia, #virus Black Energy, #pana curent, #atac cibernetic Ucraina , #Internet hacking