Asigurarea cibernetica pentru companii prinde aripi sub amenintarea hackerilor

Miercuri, 08 Octombrie 2014, ora 08:30
1851 citiri
Asigurarea cibernetica pentru companii prinde aripi sub amenintarea hackerilor

Pericolul constant al atacurilor date de hackeri reprezinta noua sperietoare pentru firmele care isi stocheaza datele in sistemul online. Tom Ridge, fostul sef al Securitatii Nationale din Statele Unite, si-a exprimat intentia de a infiinta o firma de asigurari cibernetice in asociere cu firma londoneza de asigurari Lloyd.

Piata asigurarilor cibernetice ramane una slab explorata de companiile de profil, desi operatorii cu baze de date se plang continuu de atacurile hackerilor. Ultimul eveniment major a fost semnalat recent de JPMorgan Chase, banca vazandu-se nevoita sa recunoasca faptul ca datele personale ale peste 76 de milioane de clienti persoane fizice au fost compromise in urma unor atacuri cibernetice inregistrate in vara acestui an, informeaza publicatia Financial Times.

Piata infima

Pentru Ridge, socul inregistrat de banca JP Morgan reprezinta o motivatie in plus sa isi duca la capat planul investitional. "Toata lumea spune 'Daca li s-a intamplat lor, i se poate intampla oricui!'". In 14 ani, piata asigurarilor cibernetice a inregistrat o crestere fata de nivelul zero inregistrat la inceputul acestui mileniu, dar nu indeajuns de mult incat sa atenueze astfel de socuri resimtite de companiile care stocheaza datele personale ale clientilor.

Cererea de asigurari cibernetice este acum un fenomen in plina explozie pe piata din Statele Unite, sistemul legislativ obligand companiile care prelucreaza date de la clienti sa ii instiinteze daca acestea sunt pierdute sau compromise. Dar, chiar si asa, nivelul incasarilor raportat de asiguratori se cifreaza la 2,5 miliarde de dolari, adica sub un procent din volumul integral al pietei de asigurari din Statele Unite.

In Europa, volumul este de-a dreptul infim, cu o cota de piata de 150 milioane de dolari, insa o crestere a pietei de asigurari cibernetice este privita cu teama de organismele cu rol de reglementare in domeniu, acestea avertizand asupra lipsei rezervelor de daune. "Piata asigurarilor cibernetice este insa slab constituita", au comentat analistii, inclusiv cei din cadrul autoritatilor bancare europene, observand ca doar cativa jucatori de pe piata internationala a asigurarilor indeplinesc cerintele unei evolutii fara turbulente in acest domeniu.

Expunerea in spatiul virtual, greu de evaluat

Limita in care este stabilita astazi piata asigurarilor cibernetice se datoreaza in parte si lipsei de experienta a companiilor in evaluarea riscurilor de expunere in spatiul virtual. De aici si o intreaga dezbatere fara sfarsit pe tema gradului de asigurare pe care ar trebui sa il aiba aceste firme.

Cei care, in cele din urma, decid sa incheie asigurari cibernetice descopera ca acestea sunt si mult mai scumpe decat politele traditionale cu care s-au obisnuit. In Statele Unite, asigurarea unei baze de date estimate la 10 milioane de dolari poate costa si 300.000 de dolari/an. In paralel, o proprietate evaluata la aceeasi valoare are un cost de asigurare de doar cateva mii de dolari anual. Iar asiguratorii din domeniu se tem ca preturile ar putea creste in acest nou segment pe masura ce anumiti retaileri precum Home Depot si Target si-au dovedit vulnerabilitatea sistemelor de protectie a datelor cu caracter personal.

Asigurare limitata

Noul segment este inca un teritoriu neexplorat deplin nici de catre asiguratori, nici de catre asigurati. Pana in prezent, asigurarile cibernetice au acordat daune pentru pierderea unor date cu caracter personal si mai putin pe atacurile hackerilor care au declansat pierderi in urma unor intarzieri in productie sau chiar a unor avarii si daune materiale.

Politele cibernetice acopera daunele pe care compania expusa trebuie sa le plateasca clientilor carora le-au fost pierdute sau compromise datele personale, costurile cu investigatia atacului cibernetic si eventuale plati pentru reabilitarea imaginii companiei in ochii clientilor.

"Cand un nou risc apare nu vei obtine un raspuns unitar din piata. Avem un rol major in dezvoltarea acestor noi produse, dar este un domeniu dificil", considera John Nelson. Acesta este ingrijorat de faptul ca asigurarile pe segmentul cibernetic ar putea urma acelasi traseu pe care l-au aplicat asiguratorii pe segmentul asigurarilor din transportul aerian: o reducere drastica a costurilor de asigurare urmata de o serie de catastrofe aeriene petrecute pe intreg parcursul acestui an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#asigurari cibernetice, #hackeri, #atacuri cibernetice, #protectie date caracter personal, #expunere in spatiul virtual, #rezerva daune, #piata asigurari cibernetice , #Internet hacking