Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Parlamentul European a refuzat sa amane votul cu privire la ACTA

Parlamentul European a refuzat sa amane votul cu privire la ACTA


Eurodeputatii care se opun Acordului multilateral cu privire la contrafacere (ACTA) au obtinut o victorie marti, refuzand ca votul Parlamentului European sa fie intarziat de o sesizare a Curtii Europene de Justitie.

Cu 21 de voturi pentru, 5 impotriva si 2 abtineri, deputatii Comisiei de comert international au decis sa nu intarzie, printr-o consultare prealabila a Curtii europene de Justitie, calendarul care prevede un vot cu privire la ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) intr-o sesiune plenara din iunie.

"Este primul semn ca Parlamentul este pregatit sa respinga ACTA", a comentat social-democratul german Bernd Lange, spunand ca se asteapta ca acordul sa poata fi "ingropat inainte de vara".

Reprezentantul verzilor Yannick Jadot a salutat, de asemenea, faptul ca "Parlamentul European ramane ferm si decis sa nu intarzie dezbaterea".

Comisia Europeana "cauta inainte de toate sa intarzie votul cu unul sau doi ani, timp in care presiunea populara si politica impotriva ACTA ar scadea", a apreciat reprezentantul verzilor Sandrine Belier, relevand ca, acum executivul poate cu toate acestea sa decida de unul singur inaintea Curtii.

Comisia Europeana a anuntat la 22 februarie intentia de a sesiza Curtea de Justitie a UE pentru a verifica daca acordul nu incalca drepturile fundamentale.

Mai multe state europene, printre care Germania, Polonia, Austria, Cehia, Romania si Slovenia, au blocat deja pregatirile pentru ratificarea acordului.

Negociat intre Uniunea Europeana, Statele Unite, Japonia, Canada, Noua Zeelanda, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic si Elvetia, ACTA vizeaza lupta impotriva contrafacerii in sens larg, de la medicamente si alte marfuri la descarcarile ilegale de pe Internet.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1068 ori