Rusia, tinta favorita a hackerilor, de cand China s-a inteles cu SUA sa termine cu spionajul cibernetic

Luni, 29 August 2016, ora 15:26
4151 citiri
Rusia, tinta favorita a hackerilor, de cand China s-a inteles cu SUA sa termine cu spionajul cibernetic
Foto: Wikimedia

Rusia a devenit tinta preferata a hackerilor chinezi, in ultimele luni, de cand SUA si China s-au inteles sa nu se mai spioneze reciproc.

Numarul atacurilor date de infractorii cibernetici din China impotriva unor companii rusesti din sectoare-cheie aproape ca s-a triplat, vizate fiind apararea, industria nucleara si industria aeronautica, conform Bloomberg.

Vulnerabilitate majora

Alexander Gostev, expert in Securitate al Kaspersky, arata ca hackerii chinezi si-au crescut activitatea in Rusia sarind de la 72 de atacuri, inregistrate in 2015, la 194 in doar 7 luni de la inceputul acestui an.

Proofpoint, o alta companie din sectorul securitatii cibernetice, cu sediul in California, sustine acelasi punct de vedere exprimat de expertii Kaspersky Lab.

Pentru Gostev, acordurile incheiate in ultimii ani intre Moscova si Beijing pe tema cooperarii si neagresiunii in domeniul securitatii cibernetice par lipsite de orice valoare. "Nu le vad functionand", a explicat acesta intr-un interviu.

Vanatorul vanat

In acelasi timp, relatiile dintre Rusia si Statele Unite au cunoscut o noua deteriorare la inceputul acestei veri, cand FBI a pus in seama unor retele de infractori cibernetici rusi, suspectati ca ar fi sub protectia Kremlinului, o serie de atacuri date impotriva Partidului Democrat.

De partea cealalta, incercarile lui Vladimir Putin de a crea o alianta politico-militara si economica cu China, ca raspuns la tensiunile inregistrate cu Occidentul, au dus in luna iunie la semnarea a 30 de acorduri de cooperare pe teme vizand energia, infrastructura de transport si apararea, presedintele chinez Xi Jinping mentionand ca acestea vor sta la baza unei "prietenii eterne" intre cele doua tari.

Chiar si asa, China are o alta intelegere cu SUA, semnata in septembrie 2015, privind impiedicarea spionajului cibernetic intre cele doua state, pentru expertii rusi in securitate acesta fiind momentul in care s-a inregistrat si o crestere a activitatii hackerilor chinezi impotriva companiilor din Rusia.

Pur si simplu, hackerii asiatici par sa fi cautat o alta tinta de valoare, o analiza a Fire Eye demonstrand ca atacurile din China impotriva unor companii americane s-au diminuat semnificativ in ultimul an.

In functie de interese

Un alt analist de securitate din Moscova, Oleg Demidov, de la PIR Center, considera ca intelegerea dintre Beijing si Washington arata ca oficialii din China au de gand sa respecte aceste acorduri.

"Dar numai cand acestea corespund intereselor militare si strategice ale Chinei", a completat Demidov.

Situatia actuala pare sa contravina flagrant cu declaratia de prietenie facuta de seful statului chinez in fata lui Vladimir Putin, din ianuarie si pana in prezent tintele favorite ale hackerilor din China fiind companiile din industria de aparare a Rusiei.

50 de familii de virusi troieni au fost folosite in atacurile declansate impotriva celor 35 de producatori de rachete, radare si nave de lupta din Rusia, conform analizei Kaspersky, iar pierderile au fost considerabile.

Alte atacuri au vizat 5 ministere, 4 afaceri din domeniul aeronautic si 2 companii din industria nucleara.

Numarul victimelor poate fi cu mult mai mare, recunoaste Gostev, in contextul in care doar 10% din clientii Kaspersky din Rusia comunica bresele de securitate catre expertii companiei.

In perioada in care Putin se pregatea sa semneze acordurile cu omologul sau din China, serviciul secret FSB si Ministerul Apararii de la Moscova se pregateau sa ia masuri impotriva atacurilor derulate cu ajutorul troianului NetTraveler, un virus cu origine chineza.

Tintele atacurilor au fost Uralvagonzavod, principalul producator de tancuri rusesti, si Russian Helicopters, doua companii de importanta strategica controlate de Moscova.

Pentru americani insa, Beijingul a deschis o portita, din acest an, corporatiile Microsoft, Intel, Cisco si IBM fiind incluse in cadrul comitetului de supraveghere a securitatii cibernetice din China.

In privinta Rusiei, lucrurile stau cu totul si cu totul altfel, chiar daca Moscovei ii este aproape imposibil sa dea vina pe autoritatile de la Beijing pentru intretinerea acestor atacuri concertate.

"Modul lor de operare este similar cu cel al unui aspirator, descarca totul fara vreo deosebire. Pe urma, cineva trebuie sa analizeze aceste date. Probabil sute de persoane sunt implicate in acest proces", apreciaza seful securitatii de la Kaspersky Lab.

#hackeri china, #alianta Rusia China, #industria Apararii Rusia, #spionaj cibernetic , #Infractiuni online