Nica: Vom adopta masuri in CSAT impotriva atacurilor cibernetice

Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 09:50
1402 citiri
Nica: Vom adopta masuri in CSAT impotriva atacurilor cibernetice
Sursa foto: gov.ro

Ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica, a declarat, luni, ca atacurile cibernetice au devenit din ce in ce mai sofisticate, el aratand ca subiectul se va discuta in 5 februarie, la sedinta CSAT, unde se vor adopta si masuri de contracarare si, ulterior, de aducere la zi a legislatiei.

"Romania, in ultima perioada - si va spun ca ultima perioada este doar ceea ce s-a dat publicitatii - a fost tinta unui atac informatic de proportii. El nu a existat pana acum in perioada aceasta pe care noi o supraveghem si de cand au fost infiintate institutii care supravegheaza atacurile cibernetice. (...)

Atacurile au devenit din pacate din ce in ce mai sofisticate, ele ducandu-se de la o zona care era o zona economica explicita gen atacuri asupra site-urilor bancilor catre o zona economica si politica", a spus Nica.

El a mentionat ca aceste atacuri au fost depistate la timp si ca organismul din subordinea ministerului, CERT, care se ocupa de societatea informationala si care raspunde de aceasta chestiune de securitate cibernetica, impreuna cu celalte institutii ale statului, au luat masurile necesare, inclusiv de avertizare si contracarare a tuturor acestor incercari, care au fost de o amploare nemaiintalnita pana acum.

Nica a spus ca, din acest motiv, se va propune Parlamentului un proiect de lege privind strategia si masurile in domeniul securitatii cibernetice.

"Subiectul, din cate stiu eu, va fi si pe ordinea de zi a CSAT din 5 februarie. De atunci intram in linie dreapta si vom adopta masurile care sunt masuri adoptate in mod similar de partenerii europeni, Marea Britanie, SUA, Germania, Franta. In aceeasi zona suntem si noi cu setul de masuri. E vorba si de o aducere la zi a acestei legislatii, care nu prevedea toate tipurile de infractiuni si mai ales contramasurile necesare in situatii de atacuri cibernetice si reactionam si noi foarte rapid", a spus Nica.

Presedintele Traian Basescu a declarat, in 21 ianuarie, ca in perioada care a trecut "Romania a fost supusa unui atac cibernetic fara precedent", caruia a reusit sa-i faca fata gratie pregatirii care a inceput in urma cu trei ani, cand in CSAT s-a facut o prioritate din protejarea sistemelor informatice.

"In perioada care a trecut, Romania a fost supusa unui atac cibernetic fara precedent", a spus Basescu, la intalnirea anuala cu sefii misiunilor diplomatice acreditati in Romania.

Presedintele a aratat ca Romania a reusit sa faca fata acestui atac gratie unei pregatiri care a inceput acum trei ani, cand s-a facut in CSAT o prioritate din protejarea sistemelor informatice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#atacuri cibernetice, #Nica protectie atacuri cibernetice, #Dan Nica atac cibernetic , #Infractiuni online