Hackerii de la Anonymous au incredere intr-o singura persoana: un antropolog!

Luni, 13 Octombrie 2014, ora 16:55
2742 citiri
Hackerii de la Anonymous au incredere intr-o singura persoana: un antropolog!

Din 2008 si pana in prezent, Gabriella Coleman este o prezenta constanta pe chat-ul IRC, o lume a hackerilor. Profesor de antropologie la Universitatea din Montreal, Coleman nu este unul dintre hackeri, dar este singura persoana careia membrii gruparii Anonymous i se confeseaza constant.

Gabriellei Coleman i-au trebuit ani pentru a descifra limbajul codificat folosit de hackeri in conversatiile uzuale. Insa acum reprezinta una dintre puntile de legatura ale gruparilor de pirati cibernetici cu restul lumii. Acestia i se confeseaza de multe ori, inclusiv cu privire la continutul unor baze de date pe care au pus mana. Intr-unul dintre cazuri, dialogul initiat de unul dintre ei l-a adus in fata instantei si apoi in inchisoare, se arata intr-un articol al publicatiei Bloomberg.

Un expert de incredere

Coleman este acum o piesa de referinta pe tabla de sah desfasurata in meciul dintre raufacatorii din mediul virtual si restul lumii. Antropologul a obtinut increderea hackerilor in timp si este considerata si un expert in domeniu de catre firmele de securitate.

Ultimul ei volum, "Hacker, Hoaxer, Whistleblower, Spy: The Many Faces of Anonymous", exploreaza modul in care gruparea de infractori cibernetici s-a implicat in unele evenimente majore din ultimul deceniu: de la campania dusa impotriva Bisericii Scientologice, pana la rolul jucat de hackeri in declansarea evenimentelor care au dus la "Primavara Araba".

In 2013, Jeremy Hammond, unul dintre hackeri, i-a cerut sfatul in privinta sansei de a divulga anumite informatii confidentiale in media. Mai tarziu, Coleman a aflat ca informatiile fusesera compromise de un atac asupra serverelor companiei Strafor din Texas. In noiembrie anul trecut, Hammond a fost condamnat pentru violarea corespondententei electronice purtate de liderii companiei.

Anonimi, dar faimosi!

Fenomenul atacurilor cibernetice a pornit mai mult ca o gluma starnita de programatorii care au vrut sa demonstreze vulnerabilitatile unor sisteme de protectie. Nu de mult insa, accentele politice si militantismul au inceput sa predomine in lumea infractorilor din online.

Evenimentele relatate de presa in ultimii ani, in care sunt implicati hackeri, starnesc deja un val de ingrijorare disproportionat in lumea corporatista.

"Corporatiile au facut valuri chiar si in momentul in care stiau ca hackerii chinezi si alte grupari vaneaza doar informatiile privind proprietatea intelectuala", a explicat Coleman intr-un interviu. In acelasi timp insa, notele politice nu lipsesc din confruntarea dusa intre hackeri si restul lumii. In 2012, in timpul campaniei electorale a lui Barack Obama, un mesaj de pe Tweeter, de la un utilizator considerat ca facand parte din membrii gruparii Anonymous, a fost primit de unul dintre sefii de campanie.

"Salut! Urmatoarele luni se arata interesante. Ar trebui sa stam mai mult de vorba". A fost nevoie de constituirea unor grupuri de consultari si de cateva zile pana la a se lua hotararea de a nu raspunde mesajului. Gruparea Anonymous era deja recunoscuta loviturile date in mediul online.

Ulterior, tot hackerii au recunoscut in fata confesoarei ca pur si simplu fortau limitele in gluma in incercarea de a initia un posibil dialog. Gluma lor a scos insa destui peri albi oficialilor democrati implicati in campania prezidentiala.

#hackeri Anonymus, #gruparea Anonymus, #atacuri cibernetice, #confesiuni online , #Infractiuni online