Francezii nu vor mai taia accesul la internet celor care descarca ilegal continut

Marti, 09 Iulie 2013, ora 15:43
1606 citiri
Francezii nu vor mai taia accesul la internet celor care descarca ilegal continut

Taierea accesului la internet in Franta in cazul descarcarilor ilegale a fost suprimata prin decret, a anuntat marti ministrul culturii, Aurelie Filippetti, adaugand ca este vorba de "o victorie mare pentru toti cetatenii francezi".

"In caz de condamnare, judecatorul nu va mai putea sa acorde si pedeapsa complementara de taiere a accesului la internet", si-a exprimat ministrul satisfactia, in fata jurnalistilor, transmite AFP.

Potrivit decretului, nu va mai putea fi impusa decat amenda pentru infractiunea cunoscuta in franceza ca "negligence caracterisee", constituita atunci cand un abonat la internet, fara vreun motiv legitim, nu a pus in aplicare un mijloc de securizare dupa ce, in prealabil, a primit doua atentionari de la autoritati si a comis noi acte de piraterie.

Aceasta pedeapsa nu a fost aplicata decat o singura data de la instaurarea Legii Hadopi (autoritatea pentru difuzarea de opere si protectia drepturilor pe internet) in urma cu doi ani si jumatate.

La mijlocul lunii iunie, un tribunal a condamnat un internaut la pedeapsa de suspendare a accesului la internet timp de 15 zile pentru descarcari ilegale.

Insa, in opinia ministrului, aceasta pedeapsa este "inadaptata lumii noastre". "Este o masura pe care am considerat-o mereu ca fiind un atentat la adresa libertatilor individuale", a subliniat Aurelie Filippetti.

Suprimarea acestei pedepse "nu pune sub semnul intrebarii dorinta noastra de a proteja drepturile creatorilor", a mai spus ea, subliniind ca "axa prioritara este de acum inainte lupta impotriva pirateriei comerciale".

In cazul descarcarilor ilegale, "raspunsul etapizat va fi substantial revizuit, iar Hadopi va fi eliminata", a afirmat ea.

Un text legislativ pe acest subiect urmeaza sa fie analizat la sfarsitul lui 2013 sau inceputul lui 2014.

"Trebuie sa continuam sa aparam exceptia culturala in epoca digitala", a continuat ministrul, adaugand ca "acest lucru presupune sa inventam moduri flexibile de reglementare".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acces internet Franta, #pedeapsa taiere internet Franta, #descare ilegala continut, #download ilegal, #filesharing ilegal , #Infractiuni online