Afacerile online, la mana hackerilor. Atacurile cibernetice au crescut cu 40%

Marti, 14 Aprilie 2015, ora 15:09
2412 citiri
Afacerile online, la mana hackerilor. Atacurile cibernetice au crescut cu 40%
Foto: Politik

Nivelul atacurilor si infractiunilor cibernetice savarsite impotriva marilor companii este in crestere, avertizeaza cel mai recent studiu de securitate pe Internet elaborat de Symantec.

Numarul atacurilor online savarsite impotriva companiilor cu peste 2.500 de angajati a crescut cu 40% in cursul anului trecut, afectand cinci din fiecare sase companii de aceasta marime.

In acelasi timp, afacerile de nivel mic si mediu au intrat si ele in vizorul infractorilor din mediul online, inregistrand o crestere de 26%, respectiv 30 de procente, arata un reportaj al canalului american NBC.

Amenintari noi

Peste un milion de noi amenintari la adresa securitatii cibernetice au aparut in fiecare zi a anului 2014, reprezentand virusi, programe spyware, troian si alte programe nocive, arata raportul Symantec.

Ransomware, cea mai noua metoda de frauda folosita de hackeri, prin care victimele pierd accesul la fisierele din computer fiind apoi santajate sa plateasca pentru recuperarea acestora, face de asemenea ravagii.

Numarul virusilor ransomware a crescut cu 113% in cursul anului trecut, determinat de o crestere de 4.000% a atacurilor cripto-ransomware.

Sumele solicitate de atacatori au variat intre 300-500 de dolari pentru codul de decriptare, insa nu intotdeauna acesta a si functionat.

Industria miniera, tinta favorita

Companiile miniere, in special cele din domeniul extractiei de petrol si gaze, au fost tintele favorite ale atacatorilor.

Sectoarele productie, transport si comunicatii au venit pe locurile urmatoare.

Expertii Symantec afirma ca sistemul de securitate cibernetica este in continua transformare, pe masura ce si metodele de atac se dovedesc tot mai inovative si imposibil de prevenit.

"Din privinta aceasta anul 2014 se face remarcat printr-o vulnerabilitate crescuta a sistemelor, atacuri derulate mult mai rapid, un numar mare de fisiere capturate pentru care s-a solicitat rascumparare si mult mai multi virusi decat in anii precedenti", se explica in raport.

Alarmant este faptul ca, desi viteza atacurilor a crescut semnificativ, timpii de reactiei ai companiilor nu s-au imbunatatit.

Mai rapizi, mai periculosi

"Hackerii trec cu salturi rapide de sistemele de protectie ale companiilor vizate si se observa o crestere a nivelului de sofisticare in tehnica adoptata de ei", considera James Hanlon, expert in securitate la Symantec.

Spre exemplu, compania a descoperit ca atacatorii au inceput sa plaseze programe aparent legale in computerele atacate, astfel incat isi pot continua atacul fara riscul de a fi descoperiti de programele antivirus si de protectie din sistem.

O parte dintre programele uzuale s-au transformat astfel in instrumente la indemana infractorilor cibernetici, care pot opera linistiti direct de pe calculatorul victimei sau din serverele companiei tintite.

"Complexitatea atacurilor este in crestere, iar hackerii se folosesc chiar si de tehnologia pe care companiile au implementat-o pentru protectie. Atacatorii se adapteaza vulnerabilitatilor intr-un ritm mult mai rapid", considera Hanlon.

Pe de alta parte, numarul mare de vulnerabilitati din sistemele informatice face ca sistemul de securitate sa fie de multe ori depasit de sarcina de a acoperi aceste brese lasand indeajuns timp atacatorilor din mediul online sa actioneze in voie.

#infractiuni cibernetice, #sisteme securitate online, #studiu Symantec, #cazuri atacuri cibernetice 2014 , #Infractiuni online