Afacere controversata: Un start up american in cibersecuritate foloseste hackeri rusi

Marti, 13 Decembrie 2016, ora 08:12
3101 citiri
Afacere controversata: Un start up american in cibersecuritate foloseste hackeri rusi
Foto: cybersec

Cybersec, compania fondata de Arkady Bukh in 2015, starneste nelinistea specialistilor in domeniu din cauza consultantilor de specialitate pusi la dispozitia clientilor.

Majoritatea expertilor folositi de firma lui Bukh provin din randul hackerilor rusi, o parte din ei aflandu-se in SUA, in vreme ce altii au ramas pe taram natal, dupa cum recunoaste angajatorul lor, informeaza CNN Money.

O investitie neobisnuita

Bukh este nascut la Baku, in fosta URSS, si a devenit cetatean american, punandu-siin valoare talentele avocatesti pentru a apara in instanta hackerii acuzati de diverse infractiuni in mediul online.

Pentru avocatul specializat in apararea infractorilor cibernetici, vestea spargerii serverelor Partidului Democrat de catre hackerii rusi a fost o adevarata mana cereasca, abilitatile acestora atragand automat atentia asupra firmei sale.

Reteaua sa de clienti i-a permis sa identifice o multime de hackeri, specializati in spargerea codurilor programelor de Securitate, Cybersec promitand ca expertiza celor peste 12 hackeri rusi pusi la treaba de Bukh va ajuta companiile sa isi pastreze datele in siguranta.

Practic, Cybersec este o adevarata anomalie in lumea stratup-urilor, Bukh folosindu-se fie de fosti condamnati pentru infractiuni online, fie de persoane cautate de guvernul american care au ales sa ramana in tari cu care SUA nu are tratate de extradare.

Acestia sunt platiti in Bitcoin, iar consultanta acordata se deruleaza prin intermediul telefoanelor sau a discutiilor private pe internet.

Talente native

Bukh recunoaste ca prefera sa lucreze cu hackeri din Rusia pentru ca acestia se dovedesc extrem de talentati.

"Aceasta face parte din cultura unei tari unde, in scoala, se pune accent pe stiinte matematice si informatica si chiar se investeste mult in acest proces de educatie", explica angajatorul infractorilor cibernetici.

In lumea expertilor in securitate se stie ca guvernul de la Moscova inchide ochii in fata infractorilor cibernetici din tara, atata vreme cat acestia nu ataca site-uri oficiale sau afaceri locale, iar cum salariul de programator in Rusia este unul destul de mic, crimele cibernetice reprezinta o alternativa imbratisata de multi specialisti in programare.

Unul dintre angajatii lui Bukh, Serghei Pavlovici, un tanar din Belarus in varsta de 33 de ani, are deja o sentinta ispasita de 10 ani in inchisorile din tara natala, este cautat de guvernul SUA pentru implicarea lui intr-o frauda cu carduri bancare din 2008 si si-a scris memoriile sub forma unui volum intitulat "Cum am furat primul milion".

Un alt angajat al lui Bukh, Vladislav Horhorin, lucreaza direct dintr-o inchisoare din Massachusetts, unde ispaseste o pedeapsa de 3 ani si jumatate pentru furtul a 9 milioane de dolari de la un procesator de carduri din Atlanta.

Lumea pestrita din care este constituita echipa de experti a firmei Cybersec ii creeaza destule probleme lui Arkadi Bukh, acesta fiind nevoit sa pastreze constant legatura cu agentii FBI pentru a raporta ce alt nume de pe lista urmaritilor internationali a intrat pe simbrie la el in firma.

Clientii Cybersec sunt reprezentati de firme mici si mijlocii sau diverse persoane fizice cu averi considerabile, dar numele mari de pe piata prefera sa se tina deoparte de aceasta zona gri a securitatii cibernetice combinata cu expertiza spargatorilor de coduri, recunoaste Bukh.

#hackeri Rusia, #securitate cibernetica, #consultanta hackeri , #Infractiuni online