Traficul urias de date al generatiei YouTube readuce in atentie temerile ca Internetul va intra in colaps

Luni, 25 Iunie 2007, ora 09:34
1002 citiri

Pe masura ce fluxul de informatii pe Internet continua sa creasca, unii specialisti sustin ca reteaua globala s-ar putea prabusi sub propria greutate. Insa exact acelasi lucru s-a spus si anul trecut.

La inceputul anilor 1990, majoritatea persoanelor care se puteau lauda ca sunt online trimiteau e-mail-uri de cativa bytes, traficul pe principalele servere de date din Statele Unite fiind de cativa terabytes (1 TB a 1.024 GB) pe luna.

Spre mijlocul deceniului trecut au aparut site-urile care abundau in elemente grafice si a luat amploare fenomenul MP3. Astfel, majoritatea utilizatorilor transferau cativa megabytes de fotografii si muzica, iar nivelul traficului lunar a escaladat, aproape dublandu-se in fiecare an.

Incepand cu 2003 insa, ceea ce expertii numesc "generatia YouTube" a schimbat fundamental modul in care utilizam Internetul. Site-uri de partajare a clipurilor video, precum YouTube sau MetaCafe, presupun streaming in timp real al continutului media si transferuri lunare uriase de date.

"Intr-o singura zi, YouTube transfera echivalentul a 75 de miliarde de e-mail-uri", a declarat Phil Smith, seful departamentului de tehnologie si marketing pentru corporatii al Cisco Systems, adaugand: "Reteaua creste in dimensiune, insa aceasta reprezinta o provocare. Clipurile video ar trebui transmise in timp real, chiar o intarziere de o secunda fiind usor de observat".

Poate de aceea, in fiecare an, exista persoane care sustin ca Internetul se va prabusi. Avand in vedere recente statistici, estimarea pare rezonabila.

"In perioada exploziei .com de la sfarsitul anilor 1990, miliarde de dolari au fost investiti in instalarea cablurilor de date", a precizat Bill Thompson, expert in retelistica si Internet. Odata cu "marele crash" din anul 2000, atentia s-a indreptat spre utilizarea la capacitate maxima a acelei investitii initiale, in incercarea de a suplini spatiul lasat de acele companii care au disparut de pe piata, a mai spus Thompson.

In prezent au fost instalate mai multe cabluri de fibra optica de mare viteza decat avem nevoie, iar cercetatorii sunt convinsi ca acestea pot suporta un flux de date aproape infinit.

Inainte ca reteaua in sine sa cedeze, problemele ar putea aparea la nivelul dispozitivelor care asigura distributia Internetului - routerele.

In cazul unei conexiuni care traverseaza Oceanul Atlanic, exista miliarde de biti care sunt transferati in fiecare secunda, iar fiecare trebuie sa ajunga la destinatii diferite, explica Thompson, adaugand ca distributia nu este o sarcina complexa, insa echipamentele trebuie sa ia milioane de decizii in fiecare secunda.

Cisco Systems este principalul producator de routere din lume. Phil Smith este destul de increzator in ceea ce priveste fenomenul de supraincarcare a routerelor. "Acestea au evoluat foarte mult. Routerele actuale ne ofera suficienta putere pentru a procesa 92 de terabiti pe secunda, in acelasi timp in care efectuam un miliard de apeluri telefonice catre persoane care ruleaza un joc online si poarta o conversatie prin mesageria instantanee", a adaugat Smith.

<b>Bloombiz</b>

Continuarea(Sursa: <a href=http://www.zf.ro/articol_129844/traficul_urias_de_date_al_generatiei_youtube_readuce_in_atentie_temerile_ca_internetul_va_intra_in_colaps.html/ target=_blank>ZiarulFinanciar</a>)