Twitter pe urmele Facebook? Ce companii vor urma trendul IPO

Marti, 07 Februarie 2012, ora 09:02
1345 citiri
Twitter pe urmele Facebook? Ce companii vor urma trendul IPO

Twitter, Rovio si chiar AppNexus de la Microsoft sunt cateva dintre companiile a caror listare la bursa ar putea genera valva de aceeasi anvergura cu cea a Facebook, dupa Oferta Publica Initiala (IPO) lansata recent.

Iata cateva dintre aceste nume, care s-ar putea lista la bursa in urmatorii ani, intr-o lista intocmita de Business Insider.

AppNexus, Microsoft

CEO-ul AppNexus, Beian P'Kelley declara anul trecut, intr-un interviu acordat Bloomberg, ca pregateste un IPO pentru compania sa in 2012. Recent, compania a angajat un nou director de finante, Bruce Cooperman, care sa pregateasca oferta. Compania a intrat pe profit in august 2011 si si-a sporit profiturile de patru ori anul trecut, potrivit CEO-ului AppNexus.

Rovio, Angry Birds

Zynga a vrut sa cumpere dezvoltatorul jocului Angry Birds, Rovio, in toamna anului trecut pentru o suma care depasea 2 miliarde de dolari. Rovio a refuzat oferta motivand ca se dezvolta mai repede decat Zynga, potrivit directorului sau de marketing, Peter Vesterbacka.

Rovio are succes si pe alte segmente, diferite de jocurile digitale, cu vanzari de peste 1 milion de tricouri si jucarii Angry Birds intr-o luna.

Square, Twitter

Compania de plati online fondata de Jack Dorsey, co-fondatorul Twitter, procesa in luna noiembrie plati de 11 milioane de dolari. Suma reprezinta o crestere de 11 ori in doar opt luni.

Square are suficienti bani pentru a continua operatiunile, insa un IPO ar putea oferi lichiditatile necesare investitorilor care au plasat un capital de peste 100 de milioane de dolari in companie, in ultima vreme.

Dropbox, curtat de Apple

Dropbox a refuzat o oferta de achizitie de 800 de milioane de dolari din partea Apple, iar acum este evaluata intre 4 si 5 miliarde de dolari. Putini cumparatori si-ar permite o astfel de achizitie, asa ca o miscare sigura ar fi o Oferta Publica Initiala pentru Dropbox.

Twitter

Twitter nu are in plan un IPO in viitorul apropiat si are suficiente fonduri astfel incat sa functioneze pentru o periada lunga de timp, sustine CEO-ul companiei, Dick Costolo. Nu se stie insa ce inseamna "o perioada lunga de timp", asa ca prin 2013 sau 2014 Twitter va trebui sa organizeze un eveniment vare sa genereze lichiditati pentru investitori, dupa modelul Facebook.

#Facebook IPO, #Twitter IPO, #companii internet listare bursa , #Cum faci bani pe internet