Comoara lui Alibaba: Chinezii care au speriat Amazon dezvaluie detaliile listarii la bursa din New York

Luni, 08 Septembrie 2014, ora 13:30
3627 citiri
Comoara lui Alibaba: Chinezii care au speriat Amazon dezvaluie detaliile listarii la bursa din New York

Vanzarea publica de actiuni a companiei chineze Alibaba, demarata la inceputul acestei saptamani pe bursa newyorkeza, ar putea reprezenta cea mai mare atragere de capital de pana acum, considera analistii de pe piata.

Cu un pret de 60-66 de dolari/actiune, firma gigant de comert online din China ar putea atrage nu mai putin de 20 de miliarde de dolari, ducand valoarea de piata a companiei la aproximativ 160 de miliarde de dolari, surclasand operatiunea similara derulata de Facebook in urma cu doi ani.

Unii optimisti cred chiar ca operatiunea de capitalizare ar putea da o valoare de piata de 200 de miliarde de dolari pentru Alibaba Group, iar asteptarile lor sunt intrucatva justificate de modul conservator in care managerii companiei chineze au abordat piata americana. Listarea de pe piata americana pare sa fie facuta dupa toate regulile jocului, conducerea firmei preferand o abordare retinuta, pentru a nu trezi nelinisti in randurile jucatorilor de la bursa newyorkeza, observa The Economist.

Precedente riscante

Temerile chinezilor par justificate, in conditiile in care debutul pe piata al Facebook, de exemplu, este si acum considerat un fiasco, in conditiile in care compania infiintata de Mark Zuckenberg a reusit, in cele din urma, sa balanseze socul negativ inregistrat de titlurile emise. Un alt motiv de reticenta al lui Jack Ma, fondatorul Alibaba Group, este dat de evolutia titlurilor companiei odata cu lansarea lor pe bursa din Hong Kong.

Atunci, Alibaba.com, divizia business a companiei specializata in comert electronic, a inregistrat o stagnare in piata, in timp ce Taobao si Tmall, respectiv segmentele de comert prin anunturi si vanzare cu amanuntul, au crescut vertiginos doar pentru a se prabusi la fel de rapid. In cele din urma, compania si-a rascumparat stocul de actiuni pentru a inabusi nelinistea din piata. Lectia pare sa fi fost insusita cu brio de conducerea Alibaba, care nu isi doreste o abordare riscanta a pietei americane.

Liderii comertului electronic din China

Alibaba s-ar putea dovedi o adevarata comoara pentru investitorii americani, daca acestia vor trece peste rezerva manifestata in privinta companiilor din China. Aceasta pentru ca firma lui Jack Ma este lider absolut in comertul electronic din China, una dintre cele mai mari piete de consum din lume, pana recent detinand chiar monopolul pe aceasta piata.

Recenta divizare a firmei in 25 de divizii a fost facuta pentru a contracara aparitia in piata a JD, un nou site de vanzari on-line care tocmai si-a incheiat cu succes lansarea la bursa in Statele Unite, gratie modelului versatil adoptat in oferirea serviciilor, inspirat intrucatva de stilul Amazon. O atragere de capital de pe piata american ar oferi o pozitie usor mai confortabila pentru Alibaba, in conditiile in care in patria mama, pe langa JD, Baidu si Tencent incep sa isi dezvolte sectorul de vanzari online.

Operatiunea de pe Bursa din New York este privita insa cu optimism de presedintele Alibaba, Jack Ma, acesta anuntand: "De la fondarea companiei, in 1999, am ajutat milioane de copanii sa isi dezvolte afacerea si sper sa facem acest lucru pentru inca 102 ani de acum inainte".

#vanzare publica actiuni Alibaba, #listare bursa, #bursa new york, #comert electronic Alibaba , #Comert online