Comert online fara Internet? In Coreea de Nord se poate

Joi, 07 Mai 2015, ora 15:34
3012 citiri
Comert online fara Internet? In Coreea de Nord se poate
Foto: huxiu.com

Comertul online incepe sa faca pasi timizi si in Coreea de Nord, desi tara este izolata de restul lumii printr-o blocada a Internetului impusa de regimul de la Phenian.

Cu toate acestea, coreenii care au norocul sa posede un calculator sau un smartphone pot folosi intranetul nord-coreean, varianta pe care regimul Kim Jong-un a creat-o in tara fara Internet liber. Este si portita gasita de site-ul Okryu pentru dezvoltarea comertului online din Coreea de Nord, relateaza postul american CNBC.

Site pentru smartphone

Okryu se adreseaza in general cumparatorilor aflati in posesia unui smartphone, computerele personale si laptopurile fiind in continuare piese rare in tara comunista.

Produsele vandute pe site se comercializeaza numai in moneda locala, prin intermediul sistemului de carduri de debit din Coreea de Nord si constau in imbracaminte, incaltaminte, accesorii, medicamente, cosmetice, mobila si mancare.

Reteaua intranet nord-coreeana este functionala de mai multi ani, localnicii denumind-o "net-ul local", dar a fost prea putin folosita de catre acestia din cauza lipsei computerelor.

Cu toate acestea, smartphone-urile au avut o soarta mai buna si, dupa ani de interdictii, telefoanele inteligente au devenit accesibile si populatiei, nu doar elitelor partidului.

In 2013, se estima ca numarul mobilelor din Coreea de Nord ajunsese la 2 milioane, majoritatea fiind folosite de localnicii din capitala Phenian si zonele limitrofe.

Demonstratie cu fast

De anul trecut, operatorul local de telecomunicatii Koryolink a permis accesul publicului la un numar limitat de site-uri: ziarul central al partidului, agentia de stiri a statului, un show TV online, site-ul unei universitati si un portal de stiinta si tehnologie.

Okryu este administrat de Biroul General de Servicii Publice al guvernului, iar pentru lansarea site-ului autoritatile au pregatit o demonstratie cu fastul caracteristic dictaturilor comuniste.

Intr-o emisiune televizata, un membrul al guvernului a cautat online un produs alimentar al unei fabrici din Coreea de Nord si l-a comandat online.

Sistemul este destul de simplist si ridica semne de intrebare daca nu cumva tot show-ul nu a fost decat o farsa.

Pacaleala oficiala?

Punctul forte pare sa fie prezentarea unor produse similare celor cautate de clienti, un lucru de invidiat intr-o tara in care industria publicitatii nu a aparut, iar vanarea chilipirulilor poate fi o adevarata aventura.

Dupa selectarea produsului, clientul nord-coreean nu are decat sa specifice numarul de obiecte comandate si sa confirme cererea.

Detaliile despre livrare si data la care va fi facuta aceasta lipsesc cu desavarsire.

Este imposibil si sa precizezi cat de accesat este Okryu.

Managerii siteului nu prezinta nicio informatie despre vizualizari, numarul de vizitatori unici sau nivelul de vanzari.

Partea si mai ciudata este reprezentata de interdictia aplicata strainilor din Coreea de Nord de a folosi serviciile Okryu.

Povestea rezoneaza cu amintirile Epocii de Aur, in care se vindeau conserve de fasole cu carnati, fara carnati.

Cat despre legaturile externe, politica de izolare a partidului de la Phenian nu s-a schimbat cu nimic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#comert online Coreea de Nord, #site shopping online Phenian, #cenzura internet Coreea de Nord , #Comert online