Bitcoin, o gluma care se ingroasa: apar bancomate. Ghenea, PayPal:"E inutil"

Joi, 31 Octombrie 2013, ora 16:21
4940 citiri
Bitcoin, o gluma care se ingroasa: apar bancomate. Ghenea, PayPal:"E inutil"
Robocoin, bancomtaul pentru moneda virtuala Bitcoin. Foto:worldnewsviews.com

Bitcoin, moneda virtuala si neoficiala a internetului, "coboara" in strada, devenind accesibila publicului larg, in Canada, unde va fi instalat primul bancomat Robocoin.

Bancomatul pentru bitcoin este primul dispozitiv de convertire a banilor fizici in bani virtuali care ii va deservi pe cei care au curajul sa faca tranzactii cu aceasta asa-zisa moneda. Anterior, bancomatele Bitcoin puteau fi vazute doar la expozitii si conferinte pentru ca nimeni nu le-a amplasat in spatii publice, pana la canadieni.

"In linie cu dezvoltarea exploziva a Internetului si a tranzactiilor prin Internet a aparut in mod clar nevoia unor mecanisme de plata adaptate mediului online, evident moneda traditionala, fizica, nemaifiind o optiune. Primele variante de plata electronica prin Internet au fost practic "copiate" dupa metodele traditionale (ordine de plata prin Internet Banking, plata cu cardul online), apoi s-a ajuns la metode mixte tip PayPal si, in final, la moneda virtuala, a declarat pentru Business24 antreprenorul Marius Ghenea.

Acesta considera ca in realitate, Bitcoin este doar o piesa a acestui puzzle de plati virtual, vor aparea cu siguranta si alte monede virtual.

"Pe un plan mai larg, vorbim si de o tendinta consumerista si de cheltuire a utilizatorilor, materializata deja de multe platforme de jocuri multi-player de masa sau "lumi virtuale". In aceasta categorie de bani virtuali (care nu sunt insa "currency", deci nu au caracteristici de moneda), se incadreaza banii virtuali din astfel de jocuri, numiti dupa gaz gold, guild, acorn, linden, etc. si cu care nu se pot in principiu tranzactiona decat bunuri virtuale si decat in cadrul platformei online respective. Asa ca in realitate, vorbim de o dezvoltare spectaculoasa a categoriilor "moneda virtuala" si "bani virtuali", tendinta care cred ca va continua", spune Ghenea.

Bancomatul va citi identitatea dupa amprenta

Primul bancomat va fi instalat in centrul orasului Vancouver, permitandu-le astfel utilizatorilor sa schimbe dolarii canadieni in bitcoins sau invers.

Pentru a fi in cadrul legii canadiene, masinaria va verifica identitatea utilizatorilor folosind un scaner pentru palme, fotografii si verificarea "buletinului" si va permite doar tranzactii zilnice de 2.700 dolari (3.000 dolari canadieni).

Bitcoiniacs, compania care va aduce bancomatul in Vancouver, a cumparat cinci asemenea unitati Robocoin, pe care urmareste sa le amplaseze si il alte orase din Canada, in cel mai scurt timp.

"In ceea ce priveste ideea unui bancomat de moneda virtual ca cel lansat in Canada, este o idee interesanta dar in acelasi timp contradictorie, deoarece in acest moment, daca tot mergem catre tranzactii virtuale, un astfel de ATM nu cred ca va fi util pe termen mediu si lung, atunci cand estimam ca toate tranzactiile se vor face contact-less si fara a avea la baza o moneda sau un suport fizic (prin Internet, digital wallet, telefon, NFC, etc.)" sustine Ghenea.

Ce este Bitcoin?

Practic, Bitcoin-ul este o bucata de cod criptat care poate fi transferat via internet si tinut intr-un portofel digital.

Conceptul a fost propus de un hacker Satoshi Nakamoto, care a publicat un material in care a descris felul in care internetul ar putea usura crearea unei "criptovalute".

In luna martie a anului 2013 existau peste 10 milioane de Bitcoini.

Moneda este atractiva prin faptul ca nu este controlata de nici un regulator si este complet autonoma, astfel interzicirea utilizarii acesteia nu o poate face nimeni, iar informatia despre tranzactii se afla pe computere in forma criptata la toti participantii.

"Din perspectiva formala, monedele virtuale au cateva provocari de infrunat. In primul rand securitatea, care prin criptare corespunzatoare poate fi rezolvata, desi o problema importanta in mediul online este posibilitatea multiplei utilizari a unui singur token sau a unei singure monede. In al doilea rand taxarea. Fiind moneda, veniturile sau profiturile realizate trebuie taxate, ceea ce nu va fi foarte usor in mediul virtual, drept dovada ca astfel de formule de plata cu bani virtuali au fost preferate nu doar de comercianti de produse legitime ci si de zona pornografiei online, gambling online, etc. O alta problema importanta va fi cea de standard si mecanisme de evaluare si de curs de schimb. Monedele Internet vor fi probabil mult mai volatile (cel putin la inceput), fata de monedele traditionale. Nu in ultimul rand, mai este si o problema de spargere a unui monopol istoric, ce dateaza de mii de ani: pana acum, doar statele (la inceput prin monarhii lor direct, apoi prin banci central) au avut posibilitatea sa emita moneda, acum vorbim de o posibila liberalizare fara precedent din acest punct de vedere" sustine Marius Ghenea.

In esenta, sistemul este similar unui cont bancar in care banii sunt stocati sub forma unor numere, iar tranzactiile se fac prin mutarea unui numar dintr-un cont in altul. Moneda fiind descentralizata, baza de date a numerelor este stocata in fiecare computer care participa la tranzactii cu bitcoini.

Spre deosebire de alte servicii de plati online, pentru tranzactiile incheiate cu ajutorul monedei bitcoin nu sunt necesare completarea formularelor cu informatii personale.

Bitcoin, moneda pentru faptasi

Bitcoin, devenita moneda neoficila a internetului, da dureri de cap autoritatilor pentru ca nu reusesc sa urmareasca tranzactiile incheiate cu ajutorul acestui mijloc de plata.

Problema securitatii si a criptarii corespunzatoare (care va trebui apoi imbunatatita periodic, pe masura ce si capabilitatile hackerilor vor fi din ce in ce mai bune in decriptare), problema taxarii si problema posibilei volatilitati sunt efectele negative ale utilizarii acestor monede, potrivit antrprenorului.

Statul nu ii poate taxa pe cei care au banii transformati in bitcoini si nu poate afla cine a efectuat tranzactiile. Cand garantezi anonimatul, este imposibil sa nu existe persoane care sa foloseasca acest serviciu in scopuri ilegale. Astfel, potrivit unui raport al FBI, traficul de droguri online se poate face mai usor cu ajutorul monedei digitale.

Pe "internetul intunecat" se pot cumpara droguri, iar tranzactiile se realizeaza prin bitcoin, fiind imposibil de depistat. Mai mult, moneda este folosita si de cei care incearca sa spele bani si, in aceste conditii, guvernul american a decis sa puna bitcoin sub aceleasi legi sub care opereaza si serviciile de transfer bancar.

Limita de bitcoins este setata la 21 de milioane pentru a preveni inflatia.

#Bitcoin moneda virtuala, #tranzactii Bitcoin Canada, #moneda Bitcoin, #bancomate Bitcoin , #Comert online