WikiLeaks: SUA, sceptice referitor la pacea din Orientul Mijlociu

Luni, 20 Decembrie 2010, ora 14:02
1287 citiri
WikiLeaks: SUA, sceptice referitor la pacea din Orientul Mijlociu

Statele Unite nu isi faceau iluzii, in 2009, in legatura cu sansele procesului de pace israelo-palestinian, conform telegramelor diplomatice americane obtinute de site-ul WikiLeaks si dezvaluite de ziarul Le Monde.

In noiembrie 2009, o nota diplomatica americana constata: "Distanta este prea mare intre maximul pe care il poate propune un premier israelian si minimul pe care il poate accepta un lider palestinian".

Statele Unite
ridicau semne de intrebare si in legatura cu vointa reala a Israelului de a ajunge la un acord: "Nu este clar pana unde este pregatit sa mearga premierul Benyamin Netanyahu".

"Netanyahu este interesat de gesturi pentru consolidarea pozitiei lui Mahmoud Abbas, dar nu va accepta blocarea totala a coloniilor din Cisiordania, considerata o conditie esentiala de catre palestinieni", avertizau diplomatii americani.

In privinta coloniilor, in iunie 2009, diplomatia franceza le transmitea americanilor ca ministrul israelian al Apararii, Ehud Barak, afirma ca exista un "acord secret" cu Washingtonul permitand "dezvoltarea naturala" a coloniilor in Cisiordania.

Negocierile israelo-palestiniene, relansate pe 2 septembrie la Washington, au fost suspendate din cauza refuzului Israelului de a prelungi suspendarea colonizarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#wikileaks, #sua, #orient, #mijlociu, #israel , #Wikileaks