WikiLeaks: SUA au vrut sa-l inlocuiasca pe Gordon Brown dupa numai un an

Vineri, 03 Decembrie 2010, ora 16:40
1143 citiri
WikiLeaks: SUA au vrut sa-l inlocuiasca pe Gordon Brown dupa numai un an

SUA au inceput sa se gandeasca la cine ar putea sa-l inlocuiasca pe Gordon Brown la doar un an dupa ce a devenit premier, luand in deradere "istoria sa abisala" si tratandu-i initiativele internationale cu dispret, potrivit unor mesaje publicate de WikiLeaks, citate de Daily Mail in editia online, informeaza Mediafax.

Potrivit acestor mesaje diplomatice dezvaluite de WikiLeaks, americanii au inceput sa caute potentiali inlocuitori pentru Brown inca din 2008. Ei au conchis ca David Miliband a oferit "momente rare de putere" pentru Partidul Laburist, aflat in dificultate. Insa, in mod stanjenitor, oficialii americani nu au facut nicio referire la fratele lui David, Ed Miliband, in prezent liderul laburistilor, intre cei sase potentiali candidati la postul de premier, intre care si un deputat mai putin cunoscut, Jon Cruddas.

Oficialii au informat Washingtonul ca secretarul de stat pentru Afaceri din acea perioada, Lady Shriti Vadera, un aliat apropiat al lui Brown, supranumita "Shriti the Shriek" (tipat) din cauza manierelor ei, il intrerupea pe premier in timpul intalnirilor asupra economiei.

"Un secretar privat ne-a spus ca Vadera tipa, de obicei, de la birou, «Adu-mi o ceasca de cafea» si o serie de injuraturi, determinand trei asistenti sa paraseasca biroul acesteia in trei luni", se arata intr-o telegrama.

Ambasada Statelor Unite la Londra a raportat Washingtonului cum Brown mergea "dintr-un dezastru politic in altul", intr-o perioada "de deriva post-Blair".

Telegrama dezvaluie ca oficialii americani erau iritati, de asemenea, de manierele lui Brown.

El a intrerupt o convorbire telefonica cu ambasadorul lui Obama, de Ziua Recunostintei, pentru a face lobby.

"Premierul Brown continua sa faca presiuni, desi este deplin constient de opozitia americana fata de taxarea tranzactiilor financiare", scria ambasadorul Louis Susman, in decembrie 2009.

Alte telegrame sugereaza ca americanii au tratat cu indiferenta, pana la dispret, eforturile internationale ale lui Brown, de la reuniunile pentru strangerea de hrana, pana la cele asupra dezarmarii globale, inclusiv privind un Consiliu National de Securitate al Marii Britanii.

La sfarsitul lui iulie 2008, dupa "teribila" ingrangere a Partidului Laburist de Partidul National Scotian, in alegerile din Glasgow East, a avut loc un schimb intens de telegrame.

Robert Tuttle, ultimul ambasador al lui George W. Bush la Londra, scria intr-o telegrama, la 31 iulie, la o saptamana dupa acest scrutin, ca "in timp ce Gordon Brown merge dintr-un dezastru politic in altul, la Westminster se speculeaza daca va fi sau nu inlocuit ca premier si lider al Partidului Laburist, iar daca da, cu cine". De asemenea, el a rdactat si trimis portrete ale posibililor inlocuitori.

#brown, #inlocuire, #premier, #sua , #Wikileaks