WikiLeaks: americanii sunt foarte atenti la vocea Vaticanului

Luni, 13 Decembrie 2010, ora 00:48
1761 citiri
WikiLeaks: americanii sunt foarte atenti la vocea Vaticanului

Americanii sunt foarte atenti la vocea Vaticanului si a canalelor sale oficiale, cum ar fi comunitatea Sant'Egidio, in Orientul Mijlociu, inclusiv Iran, in China, Cuba sau Republica Democrata Congo, potrivit unor note diplomatice americane publicate vineri de WikiLeaks, informeaza Mediafax. 

Influenta "diplomatiei vaticane" este cateodata supraestimata, potrivit acestor telegrame ale Departamentului de Stat publicate vineri de site-ul WikiLeaks si consultate de Le Monde.

Americanii spera deseori ca pozitiile lor sa fie sprijinite de Vatican, dar acest lucru nu se intampla intotdeauna.

Ambasada Statelor Unite pe langa Sfantul Scaun se arata interesata de contactele acestuia cu Biserica subterana si Biserica oficiala din China.

Sfantul Scaun are "excelente surse de informare privind disidentii, drepturile omului, libertatea religioasa, controlul Guvernului asupra populatiei", sau in Coreea de Nord, unde "organizatii caritabile catolice se deplaseaza cu regularitate", potrivit ambasadei.

Diplomatii americani s-au intalnit cu o reprezentanta a Bisericii, apropiata de Fidel Castro, pentru a se interesa de starea de sanatate a fostului lider cubanez, facand urmatoarele comentarii: "Ea pare sa se bucure de acces liber la el, dar se pare ca si el are o mare influenta asupra ei".

Pozitia Vaticanului privind aderarea Turciei la Uniunea Europeana (UE), sustinuta de Statele Unite, reprezinta o preocupare in notele diplomatice.

In conditiile in care in 2004 cardinalul Ratzinger, viitor Papa Benedict al XVI-lea, s-a aratat foarte reticent, Vaticanul a amintit americanilor ca prelatul se exprima "cu titlu personal" si ca pozitia oficiala a Sfantului Scaun era favorabila acestei aderari.

In 2002, in timpul celei de-a doua Intifada, americanii au cerut Vaticanului sa i se adreseze lui Yasser Arafat, presedintele Autoritatii Palestiniene, pentru ca acesta sa "opreasca violentele".

Vaticanul s-a opus ferm interventiei militare in Irak in 2003, iar telegramele arata ingrijorarea americanilor provocata de aceste rezerve in aprilie 2007.

Americanii si-au exprimat regretele ca Sfantul Scaun nu foloseste mai mult avantajele "bunelor sale relatii cu Iranul", in legatura cu Liban sau dosarul nuclear iranian.

Sfantul Scaun le-a cerut americanilor sa pastreze relatiile cu Siria si Iran.

In 2008, ambasadorul american la Roma l-a convins pe Benedict al XVI-lea sa nu il primeasca pe presedintele Mahmoud Ahmadinejad, care solicitase o audienta.

Potrivit notelor divulgate de WikiLeaks, diplomatii saluta actiunea comunitatii Sant'Egidio, implicata in rezolvarea de conflicte si dialog interreligios, membrii sai putand fi "surse bune de informatie".

In 2001, diplomatii americani au afirmat ca ambasada i-a cerut comunitatii Sant'Egidio sa se implice mai mult in discutiile legate de Kivu, regiune marcata de razboi din Republica Democrata Congo.

Vaticanul a solicitat intensificarea presiunilor americane si britanice pentru a obtine retragerea trupelor ugandeze si rwandeze din Kivu. 

#wikiLeaks, #americani, #vatican, #diplomati , #Wikileaks