Dezvaluirile WikiLeaks despre tarile din Europa Centrala si de Est

Marti, 07 Decembrie 2010, ora 00:08
1410 citiri
Dezvaluirile WikiLeaks despre tarile din Europa Centrala si de Est

Cateva dintre notele diplomatice americane obtinute de WikiLeaks si publicate pana in prezent contin referiri la tari din Europa Centrala si de Est dar niciuna nu dezvaluie secrete importante, comenteaza The Economist, potrivit Mediafax.

BULGARIA

O nota diplomatica datand din iunie instruieste personalul ambasadei americane la Sofia sa stranga informatii despre crima organizata si "coruptia la nivel inalt" din Guvernul bulgar, partidele politice si sistemul judiciar.

Ambasadei i s-a cerut sa stranga date despre politicieni bulgari, cum ar fi numere de telefon sau numere de cont. Singurul raspuns oficial a venit din partea Ministerului bulgar de Externe, care a denuntat scurgeri "ilegale" si "daunatoare" de documente confidentiale.

UNGARIA

Diplomatii americani au primit misiunea de a strange informatii despre "ungarii demni de atentie", inclusiv despre starea de sanatate a acestora si datele biometrice.

Insa aspectul cel mai important este ca aceasta nota diplomatica arata interesele strategice ale Washingtonului in regiune, principala prioritate fiind Rusia si securitatea energetica.

Aceasta solicita si date despre coruptia din interiorul Guvernului socialist.

Presa ungara a relatat pe larg despre aceasta nota, iar fostul ambasador ungar in Statele Unite Andras Simonyi a declarat ca multi politicieni ungari "ar putea fi surprinsi de imaginea formata despre ei in Statele Unite comparativ cu propria perceptie".

MOLDOVA

Negocierile pentru formarea unei coalitii de guvernare in R.Moldova ar putea fi influentate de publicarea unei note datand din 2009, care sustine ca liderul comunistilor, Vladimir Voronin, i-ar fi oferit lui Marian Lupu (presedintele Partidului Democrat) zece milioane de dolari pentru a forma o coalitie.

Membrii ambelor partide au negat aceste acuzatii.

POLONIA

O nota obtinuta de WikiLeaks dezvaluie ca diplomatii americani au discutat despre expresia "agresiunea rusa" folosita de ministrul polonez de Externe, Radek Sikorski, si reactia pe care a provocat-o acesta la Moscova.

Un mesaj de la ambasada americana la Moscova, datat 9 noiembrie 2009, sustine ca "Sikorski a oferit munitie elementelor antioccidentale din Rusia impotriva imbunatatirii relatiilor cu NATO si chiar cu SUA".

ROMANIA

Niciun secret important nu a fost dezvaluit pana in prezent despre Romania. O telegrama datand din aprilie 2006 mentioneaza presiunea deja cunoscuta a Statelor Unite asupra Bucurestiului de a relua adoptiile internationale.

Romania este, de asemenea, mentionata in informatiile cerute despre liderii politici si "relatiile personale" ale acestora cu oficiali sau oameni de afaceri rusi.

Ambasada de la Bucuresti a primit instructiuni sa monitorizeze "politicieni importanti, oficiali din serviciile de informatii si vulnerabilitatile de la nivel ministerial fata de influenta rusa".

SLOVACIA

O serie de note diplomatice transmise de la Bratislava si publicate de cotidianul lui Oleg Deripaska, Russkii Reporter, se concentreaza pe abordarea ambigua slovaca a razboiului ruso-georgian din 2008.

Premierul din perioada respectiva, Robert Fico, adoptase public o pozitie in care invinovatea intr-o oarecare masura georgienii, in timp ce un oficial din Ministerul de Externe le dadea asigurari americanilor ca Slovacia considera decizia si retorica Rusiei "inacceptabile".

Ministerul de Externe a refuzat sa comenteze aceste informatii. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#wikileaks, #dezvaluiri, #note diplomatice , #Wikileaks