Ultima dezbatere Obama-Romney trateaza politica externa

Duminica, 21 Octombrie 2012, ora 12:34
1850 citiri
Ultima dezbatere Obama-Romney trateaza politica externa

Cei doi adversari in cursa pentru Casa Alba, Barack Obama si Mitt Romney, se vor confrunta luni intr-o ultima dezbatere televizata pe teme de politica externa.

Expertii considera insa ca nu exista diferente semnificative intre punctele lor de vedere pe margine politicii externe, anunta Agerpres.

Problematica politicii externe, spre deosebire de cea economica, nu este in mod traditional un element decisiv in conturarea optiunii alegatorilor americani.

Daca va fi reales, presedintele Barack Obama ar urma sa duca mai departe "razboiul secret" impotriva Al-Qaida si sa privilegieze diplomatia in celelalte dosare de politica externa, Orientul Mijlociu urmand sa fie chestiunea arzatoare, estimeaza mai multi analisti de politica externa.

In asteptarea dezbaterii de luni, purtatorul de cuvant al campaniei lui Obama, Ben LaBolt, considera ca actualul "presedinte s-a tinut de cuvant si a pus capat in mod responsabil razboiului din Irak, a actionat impotriva Al-Qaida, a deschis calea incetarii razboiului din Afganistan si a restabilit aliantele in lumea intreaga".

Dar cei patru ani ai primului sau mandat au fost marcati si de esecuri, cum ar fi lipsa evolutiilor in conflictul israeliano-palestinian, proasta gestiune a evenimentelor haotice in tarile "Primaverii arabe", ezitarile fata de Iran si Coreea de Nord, dar si relatiile cu Rusia si China, care continua sa fie incordate.

In opinia lui Justin Vaisse, analist la Institutul Brookings si autor al cartii "Barack Obama si politica sa externa", Obama este un lider pragmatic si nu se va implica in Orientul Mijlociu pana nu va fi constans sa o faca.

De asemenea, Barack Obama va continua orientarea economica si militara catre zona Asia - Pacific, condera Vaisse.

De la inceputul campaniei electorale, adversarul lui Obama, republicanul Mitt Romney, promite restabilirea prestigiului american in lume dupa presedintia "pasiva" a lui Barack Obama si incearca sa schimbe imaginea pe care actualul presedinte si-a creat-o, punand in prim plan mai ales strategia administratiei democrate fata de dosarul nuclear iranian.

Astazi, "Iranul este cu patru ani mai aproape de bomba nucleara", a afirmat candidatul republican in timpul ultimei dezbateri. Strategia lui Obama in Orientul Mijlociu "este pe cale sa se spulbere sub ochii nostri", a adaugat el, acuzandu-l pe actualul presedinte ca de abandonarea Israelului si de lipsa de actiune in Siria.

Romney ii va aduce insa mai multe acuzatii lui Obama se bazeaza pe fondul atacului impotriva consulatului american la Benghazi, soldat cu moartea ambasadorului american si a inca trei diplomati, el reprosandu-i si faptul ca a calificat tardiv acest atac drept un act terorist.

In ceea ce priveste Rusia, candidatul american a afirmat ca nu va exista flexibilitate fata de presedintele Vladimir Putin in problema scutului antiracheta in Europa.

Viziunile celor doi candidati privind politica externa nu difera semnificativ

Dar, sub masca unor pozitii partizane, cei doi adversari par sa impartaseasca o viziune similara asupra misiunilor armatei americane, iar pe ansamblu pozitiile lor nu difera in mod semnificativ.

Indiferent ca este vorba despre Iran, Afganistan sau Primavara araba, Romney il ataca constant pe Obama, dar de fapt "diferentele dintre ei sunt minime", puncteaza Gordon Adams, profesor la American University din Washington.

El reaminteste ca Romney nu contesta calendarul tranzitiei din Afganistan, nici atacurile cu drone in Pakistan, iar cand promite ca ii va ajuta pe rebelii sirieni, nu propune numic altceva decat ceea ce se face in prezent.

"Lumea lui Romney este o lume a lui Bush care nu s-a schimbat foarte mult", considera la randul sau Justin Vaisse, subliniind ca acesta s-a inconjurat de cativa veterani ai aripii neoconservatoare a partidului republican si de consilieri mai moderati si de multe ori face referire la politica "pacii prin forta" a fostului presedinte Ronald Reagan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#dezbatere Obama Romney, #alegeri sua, #Obama Romney politica externa, #dezbateri prezidentiale SUA , #USA