Taxarea averilor, printre prioritatile lui Obama

Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 11:45
967 citiri
Taxarea averilor, printre prioritatile lui Obama

Cu toate ca republicanii din Congres s-au opus cresterii taxelor, presedintele Barack Obama va pretinde un nou mandat pentru a elimina reducerile de taxe facute de administratia Bush pentru cei bogati.

Este de asteptat ca Barack Obama sa-si tina promisiunile pe care le-a facut in campanie, in ceea ce priveste mentinerea unui nivel ridicat de investitii pentru infrastructura, educatie si industria energetica "verde", potrivit Bloomberg.

"Exista trilioane de dolari in ajustarile de taxe si cheltuieli, dar nu este clar cum vor fi puse in aplicare aceste masuri", a spus economistul Jason Thomas, directorul diviziei de cercetare din cadrul Carlyle Group.

Provocarile economice

Specialistii americani au motive atat de optimism, cat si de ingrijorare, in ceea ce priveste econonmia SUA. La peste trei ani de la terminarea recesiunii, capacitatea productiei din Statele Unite este sub nivelul inregistrat in aprilie 2009 si nu este mai mare decat nivelul inregistrat in aprilie 2007, potrivit Rezervei Federale.

De asemenea, cheltuielile pe bunuri non-militare, excluzand avioanele, au fost dezamagitoare. In luna septembrie a acestui an, au exista noi comenzi in valoare de 60,4 miliarde de dolari, in scadere cu 9,2% fata de varful inregistrat in 2012, adica in luna februarie.

Cresterea pietei imobiliare

In cel de-al treilea trimestru al acestui an, piata imobiliara din Statele Unite a crescut cu 0,33%, contribuind la cresterea de 2% la nivel anual, potrivit Biroului de Analiza Economica din SUA. Investitiile rezidentiale au crescut cu 14,6%, pana la 388 de miliarde de dolari. Rata de investitii rezidentiale este in scadere cu 490 de miliarde de dolari fata de rata anuala inregistrata in perioada 1947-2000, potrivit lui Jason Thomas, director in cadrul diviziei de cercetare a Carlyle Group.

La patru ani de la caderea sectorului bancar din Statele Unite, cele mai mari 19 banci si-au marit capitalul cu peste 300 de miliarde de dolari, pana la 760 de miliarde de dolari, potrivit unei declaratii facute in luna mai de catre Ben S. Bernanke, directorul consiliului director al Rezervei Federale.

#economie SUA 2012, #economie SUA mandat Barack Obama, #alegeri SUA 2012, #alegeri SUA economie 2012 , #USA