SUA: Raportul asupra somajului este optimist

Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 15:59
1426 citiri
SUA: Raportul asupra somajului este optimist

Rata somajului din Statele Unite ale Americii a crescut cu 0,1% in octombrie, pana la nivelul de 7,9%, dar s-au creat 171.000 de noi locuri de munca, depasindu-se astfel asteptarile analistilor, conform raportului oficial publicat astazi de guvernul american.

Desi majorarea ratei somajului era asteptata, deoarece forta de munca a crescut, faptul ca angajatorii americani au creat un numar de 171.000 de noi locuri de munca depaseste chiar cele mai optimiste estimari ale analistilor. De asemenea Departamentul Muncii a revizuit datele privind angajarile in august si septembrie, indicand ca au fost create cu 84.000 mai multe locuri de munca decat s-a raportat initial. In septembrie a fost pentru prima data din ultimii aproape 4 ani cand rata somajului a scazut sub 8%, scrie Agerpres.

Este ultimul raport economic important inainte de alegerile prezidentiale din 6 noiembrie din SUA, in care se vor confrunta presedintele in exercitiu Barack Obama si candidatul Partidului Republican, Mitt Romney. Situatia economiei si somajul a avut un rol major in campania prezidentiala. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, doar un singur presedinte american, Ronald Reagan, a reusit sa castige un al doilea mandat la Casa Alba pe un fond al ratei somajului mai mare de 6%.

Cresterea economiei americane s-a imbunatatit in trimestrul al treilea al acestui an, dar ramane in continuare insuficienta pentru a permite o scadere semnificativa a ratei somajului, potrivit unei prime estimari oficiale privind evolutia Produsului Intern Brut publicata saptamana trecuta de Departamentul american al Comertului. In perioada iulie-septembrie 2012, PIB-ul american a crescut cu 2% in ritm anual, dupa o crestere anuala de 1,3% inregistrata in trimestrul al doilea.

#somaj sua, #raport guvern SUA, #rata somaj sua, #locuri munca sua , #USA