SUA: Investitorii dau semne ca varful fiscal va fi evitat

Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 13:11
1464 citiri
SUA: Investitorii dau semne ca varful fiscal va fi evitat
Foto: USA Today

Bursele americane au incheiat ziua de luni in crestere pe fondul optimismului investitorilor ca varful fiscal va putea fi evitat, in ciuda deciziei Moody's de a reduce cu o treapta ratingul maxim al Frantei.

Bursele din SUA si Europa au avut luni cea mai buna evolutie din septembrie, iar indicele S&P 500 a inchis in crestere cu 2%, dupa ce vineri inchisese la cel mai mic nivel din ultimele trei luni, anunta CNBC. Bursele din Asia, cu exceptia Japoniei, au crescut cu 1,25%.

Presedintele Obama si liderii congresului au incheiat pe un ton optimist prima lor intalnire privind varful fiscal, sugerand astfel ca este posibil ca republicanii si democratii sa ajunga la un acord, inainte ca varful fiscal sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2013, conform CNN.

Obama s-a intalnit, chiar inainte de turneul sau diplomatic in Asia de Sud-Est, cu republicanul John Boehner, care se afla la conducerea Camerei Reprezentantilor, si cu liderul minoritatii republicane din Senat, Mitch McConnell.

La intalnire au participat si vicepresedintele Joe Biden si liderii democratilor din Congres.

"Speranta mea este ca acesta va fi inceputul unui proces fructuos. Provocarea este sa ne asiguram ca putem coopera", a declarat Obama.

John Boehner a recunoscut, in schimb, ca niciuna din cele doua parti nu poate obtine tot ceea ce isi doreste si va fi necesara o combinatie de taieri bugetare si crestere a taxelor.

"Cred ca acest cadru, pe care l-am trasat in intalnirea de astazi, este consistent cu dorinta presedintelui de a avea o abordare corecta si echilibrata. Ca sa ne demonstram seriozitatea, am adus pe masa negocierilor si problema veniturilor, atat timp cat aceasta va fi insotit si de reduceri ale cheltuielilor (n.r. bugetare) semnificative", a afirmat liderul reprezentantilor republicani.

Cresterea de pe pietele internationale reflecta practic increderea investitorilor ca cele doua partide din SUA vor ajunge la un consens.

"Daca ne uitam la ce a declarat Presedintele Obama cu privire la (n.r. ajungerea la) un compromis si o intelegere, suntem mai optimisti fata de cum eram cu trei luni in urma. Daca ne uitam in trecut, s-a discutat de un 'varf fiscal' si in august 2011, iar pietele SUA au scazut cu 16% intr-o saptamana sau doua. Saptamana trecuta a fost un caz de 'deja-vu', in care pietele au scazut cu 9%", a explicat David Poh, director regional in cadrul Societe Generale Singapore.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#varf fiscal SUA, #negocieri Congres SUA, #impozite sua, #reducere cheltuieli SUA, #economie sua, #evolutie burse , #USA