SUA in pericol de blocaj financiar

Joi, 15 Decembrie 2011, ora 17:34
1320 citiri
SUA in pericol de blocaj financiar

Congresul SUA a ajuns pentru a patra oara in acest an in fata unui termen limita pentru aprobarea cheltuielilor statului, care sa permita functionarea si dupa sfarsitul saptamanii.

Totodata, Casa Alba a avertizat angajatii din sanatate si educatie cu privire la o posibila inchidere a serviciilor federale.

Masurile temporare care asigura finantarea statului federal expira la sfarsitul acestei saptamani, iar in lipsa votarii unei legi pentru cheltuieli in Congres, Casa Alba va fi fortata sa inchida principalele servicii ale departamentelor Apararii, Sanatatii, Educatiei si Muncii.

Negocierile referitoare la prelungirea unei scutiri la contributiile sociale pentru 160 de milioane de americani angajati, care expira in acest an, si evitarea blocarii statului s-au "impotmolit" miercuri, scrie cotidianul american Washington Post.

Din cauza blocajului politic, Casa Alba a alertat formal pentru prima data angajatii federali referitor la posibilitatea inchiderii unor servicii, printr-un email in care a indicat ca va fi determinat ulterior personalul "esential" necesar mentinerii operatiunilor in cazul unei perturbari a finantarii.

Partidul Democrat, cu majoritate in Senat, incearca sa obtina acordul Republicanilor, care domina Camera Reprezentantilor, pentru prelungirea scutirilor de taxe pentru angajati. Congresul ar urma sa intre in vacanta la sfarsitul acestei saptamani, insa nu poate lasa statul federal in blocaj financiar.

Democratii si republicanii nu se inteleg asupra taxelor

Lliderii Partidului Democrat s-au intalnit cu presedintele Barack Obama pentru a lua in calcul renuntarea la cererea ca scutirile de taxe pentru angajati, in valoare de 120 miliarde de dolari, sa fie finantate cu un nou impozit asupra milionarilor.

Republicanii resping ideea taxarii suplimentare a bogatilor, dar nu este clar inca daca aceasta concesie a Democratilor ar fi suficienta pentru a se ajunge la un acord. O mare parte a republicanilor sunt sceptici ca prelungirea scutirilor fiscale pentru angajati ar suficienta pentru a sustine cresterea economica, asa cum sustin democratii si Obama.

In august, democratii si republicanii au convenit o limita a cheltuielilor de 1.024 miliarde de dolari pentru acest an fiscal, insa Camera Reprezentantilor, dominata de republicani, a introdus joi in discutie aprobarea unor cheltuieli de numai 915 miliarde de dolari, in incercarea de a forta democratii sa adopte legislatia necesara functionarii statului.

Un purtator de cuvant al Casei Albe a declarat, miercuri noaptea, ca Obama este ingrijorat in privinta legii cheltuielilor statului si a cerut Congresului sa adopte o finantare de urgenta care sa permita statului sa functioneze cateva zile in timp ce negocierile continua.

Disputa congresmanilor ar putea duce la blocarea financiara a SUA

Daca disputa ar conduce la blocarea financiara a statului, unele departamente nu vor fi afectate, ca urmare a unei legi privind cheltuielile adoptata in noiembrie. Departamentele Agriculturii, Comertului, Dezvoltarii Urbane si Locuintelor, Justitiei si Transporturilor, precum si NASA si alte agentii mai mici vor evita blocajul.

Statul american a ajuns pentru a patra oara in acest an aproape de blocaj financiar din cauza confruntarilor politice din Congresul american, in contextul apropierii alegerilor prezidentiale de anul urmator.

In pofida declaratiilor "razboinice" ale liderilor, o mare parte a congresmenilor considera ca se va ajunge la un compromis de ultim moment pentru extinderea scutirilor de taxe si evitarea inchiderii serviciilor statului. Singura victima va fi reputatia deja stirbita a Congresului.

"Vor fi toate aprobate intr-un final. Dar manevrele astea politice iti intorc stomacul pe dos", a declarat senatorul Tom Coburn, citat de Washington Post.

#SUA Congres, #Casa Alba servicii federale, #economie sua , #USA