SUA, date in judecata pentru 25 miliarde dolari pentru nationalizarea AIG

Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 20:07
1457 citiri
SUA, date in judecata pentru 25 miliarde dolari pentru nationalizarea AIG

O companie condusa de fostul director general al American International Group (AIG) Maurice "Hank" Greenberg a dat in judecata Statele Unite pentru daune de cel putin 25 miliarde de dolari, sustinand ca nationalizarea grupului de asigurari in 2008 a fost neconstitutionala.

Procesul, deschis luni la un tribunal din Washington, cere daune pentru compania Starr International, condusa de Greenberg, dar si pentru alti actionari.

Preluarea a aproape 80% din actiunile AIG de catre statul american in schimbul salvarii grupului de la colaps incalca Al Cincilea Amendament, care interzice preluarea proprietatii private de catre stat fara compensatii corecte, conform initiatorilor procesului.

Trezoreria SUA nu a raspuns imediat la o solicitare Reuters de a comenta, iar un purtator de cuvant al AIG a refuzat sa vorbeasca despre acest subiect.

Greenberg a demisionat in 2005 de la conducerea AIG, dupa 30 de ani de activitate, si a fost implicat ulterior in mai multe litigii cu grupul.

Statul american a fost salvat de la faliment in timpul crizei financiare prin ajutoare de peste 180 de miliarde de dolari primite de la mai multe institutii ale statului, inclusiv Trezoreria SUA.

#AIG SUA daune 2008 , #USA