SUA: Bancile americane inregistreaza un excedent de 1.770 mld. de dolari

Luni, 20 August 2012, ora 17:45
1644 citiri
SUA: Bancile americane inregistreaza un excedent de 1.770 mld. de dolari

Discrepanta dintre depozitele bancare si imprumuturilor din Statele Unite ale Americii creste in ritmul cel mai rapid al ultimilor doi ani, oferind creditorilor mai multe fonduri pentru a cumpara obligatiuni si a ameliora cea mai mare vanzare a trezoreriilor din 2010.

Depozitele au crescut cu 3,3% pana la 8,88 trilioane de dolari in lunile iunie si iulie, iar imprumuturile acordate au crescut cu 0,7%, la 7,11 trilioane de dolari, potrivit datelor Federal Reserve, citate de Bloomberg.

Diferenta dintre valoarea depozitelor si cea a imprumuturilor, de 1,77 trilioane de dolari, a crescut cu 15% din luna mai, reprezentand cel mai mare avans fata de perioada iunie - iulie 2010.

Bancile americane au cumparat anul acesta 136,4 miliarde de dolari in contul datoriei Trezoreriei si agentiei guvernamentale, aproape dublu fata de valoarea inregistrata in intreg anul 2011, de 62,6 miliarde de dolari.

Rata somajului din SUA a ajuns la aproximativ 8%, pe fondul incetinirii cresterii economice, iar imprumuturile bancilor se situeaza la nivelurile dinaintea recesiunii.

Rata somajului din SUA, la cel mai inalt nivel din ultimele cinci luni

Imprumuturile comerciale si industriale au atins un o valoare maxima de 1,61 trilioane de dolari in luna octombrie 2008, la o luna dupa falimentul Lehman Brothers. Pe masura ce criza din domeniul creditarii s-a adanacit, valoarea imprumuturilor a scazut la 1,2 trilioane de dolari doua ani mai tarziu, ajungand la 1,46 trilioane de dolari pe data de 1 august.

Valoarea depozitelor bancare ale populatiei din SUA a crescut cu 4,4% din venituri incepand cu luna iunie, de la 1,7% in anul 2007.

Bunurile detinute de Trezorerie au atins valoarea de 500 miliarde de dolari, cea mai ridicata din iunie 2011.

Randamentele biletelor de trezorerie au crescut saptamana aceasta la 1,81%, de la 0,15%, valoarea inregistrata saptamana trecuta. Se estimeaza ca randamentul biletelor de trezorerie va ajunge la 1,60% pana la sfarsitul lunii septembrie, sub proiectia lunii iunie, de 1,90%.

Bancile ar putea fi fortate sa achizitioneze active si sa apeleze la practici de imprumut mai riscante, in cazul in care randamentele vor continua sa se situeze la niveluri mai mici, spune David Hendler, analist la firma de cercetare financiara CreditSights Inc.

Cele mai mari patru banci americane, JPMorgan, Bank of America, Citigroup si Goldman Sachs, au inregistrat impreuna profituri totale de 161 miliarde de dolari in prima jumatate a acestui an, in scadere cu 4,5% fata de aceeasi perioada din 2011. Veniturile bancilor s-au situat la cel mai scazut nivel din 2008, cand s-au situat la 135 miliarde de dolari.

Investitiile proaste au costat JPMorgan jumatate din profitul pe trimestrul doi

Investitorii sunt mult mai dispusi sa accepte randamente scazute in contextul in care exista o cerere mare din partea Fed si din partea bancilor, spune Matthew Duch, manager in cadrul Calvert Investments.

Imprumuturile sunt amortizate de revenirea economica lenta. Produsul Intern Brut a inregistrat o rata de crestere anuala de 1,5% in cel de-al doilea trimestru al acestui an.

45% dintre americani sunt de parere ca economia se indreapta intr-o directie gresita, potrivit unui sondaj efectuat in luna august.

Oficialii Fed au spus la inceputul lunii august ca vor aplica mai multe masuri de stimulare financiara, in functie de nevoile pietei.

Ritmul de crestere al economiei SUA a incetinit in T2

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#imprumuturi banci SUA, #depozite banci SUA, #SUA imrumuturi depozite, #somaj sua, #economie sua , #USA