SUA au nevoie de antreprenori imigranti, pentru a-si mentine competitivitatea

Joi, 04 Octombrie 2012, ora 13:03
1816 citiri
SUA au nevoie de antreprenori imigranti, pentru a-si mentine competitivitatea

Numarul imigrantilor antreprenori din Statele Unite stagneaza si ameninta sa incetineasca si mai mult redresarea economiei americane.

Dupa perioada de boom din anii '80 si '90, numarul afacerilor noi, deschise de imigranti, sunt in scadere. Iar companiile tinere, fondate de ei, erau principalele responsabile de crearea de noi locuri de munca, arata o analiza Washington Post.

O reducere si mai pronuntata a noilor firme fondate de imigranti se poate observa in Silicon Valley. Doar 43,9% din companiile din aceasta zona au fost fondate de imigranti anul trecut, fata de 52,4% in 2005, mentioneaza un studiu al Kauffman Foundation.

Cauzele acestui declin abrupt par sa fie legile impotriva imigrarii, tot mai stricte in SUA, ceea ce impiedica aceasta tara sa mai fie beneficiara scurgerii de inteligenta sau migratiei creierelor, care i-au sprijinit pana acum dezvoltarea tehnologica.

Astfel, tot mai multi absolventi straini ai unor programe de studiu avansate sunt fortati sa se intoarca in tara de origine, unde pot fonda noi firme care sa intre in competitie cu cele americane.

Peste 165 de rectori ai universitatilor americane au solicitat Congresului si Presedintelui Obama schimbarea vizei pentru absolventii programelor de studiu avansate. In scrisoarea transmisa acestora ei sustin ca actualul sistem ridica "o amenintare critica la adresa superioritatii Americii in rolul de centru global de inovatie si prosperitate".

Problema insa ramane blocata la nivel politic. Desi toate partile sustin nevoia acestor schimbari, "democratii doresc o reforma comprehensiva si sunt ingrijorati ca, daca aceste schimbari (n.r. punctuale) vor avea loc, urgenta reformei imigratiei va disparea si nu vor fi capabili sa rezolve problemele mai mari ale amnistierii (n.r. imigrantilor ilegali)", a declarat Vivek Wadhwa, director pentru cercetare la Centrul pentru Antreprenoriat si Comercializarea Cercetarii din cadrul Universitatii Duke si redactor Washington Post.

"In concluzie avem strategia 'totul-sau-nimic' contra strategiei 'sa-primim-cat-mai-multi-creatori-de-joburi'", a mai declarat acesta. Iar daca problema nu se va rezolva, relansarea economica SUA va fi cu mult intarziata.

#antreprenoriat SUA, #vize SUA, #vize studenti SUA, #vize antreprenori SUA, #relansare economica SUA , #USA