Statul Islamic a pus mana pe rachete antiaeriene rusesti. Cum le poate folosi?

Luni, 15 Februarie 2016, ora 17:45
6497 citiri
Statul Islamic a pus mana pe rachete antiaeriene rusesti. Cum le poate folosi?
Foto: Wikimedia

Gruparea terorista Statul Islamic (ISIL/Daesh) a reusit sa puna mana pe rachete antiaeriene rusesti si lansatoare mobile, in timpul luptelor derulate in orasul Deir ez-Zor, din nord-estul Siriei.

Sistemele SA-6 au fost fabricate in anii '70 in Uniunea Sovietica, captura teroristilor provenind, cel mai probabil din stocul de armament al guvernului sirian, arata Washington Free Beacon.

Teroristii Statului Islamic au reusit sa puna mana pe patru rachete si doua lansatoare mobile, in ciuda incercarilor aviatiei ruse de a distruge sistemele abandonate de trupele regimului Assad.

Informatiile obtinute de oficialii americani arata ca rachetele au fost rapid scoase din zona. O fotografie cu una dintre rachete a fost postata de teroristi pe retelele de socializare, mai spun sursele americane.

Un oficial american din regiune a afirmat ca este putin probabil ca rachetele sa fie folosite impotriva avioanelor coalitiei internationale; cel mai probabil incarcatura lor exploziva va fi utilizata pentru realizarea unor masini-capcana.

"Tot ce au la indemana sunt rachetele, pe care le pot transforma in dispozitive explozibile artizanale. Le lipsesc radarele si alte piese ale dispozitivelor de lansare", a comentat acesta pentru publicatia americana.

Rachetele SA-6 Gainful (2k12 Kub, dupa denumirea lor originala - n.red.) sunt arme antiaeriene proiectate pentru altitudini joase, dar incarcatura lor este compusa din 130 kg de explozibil de mare putere.

Au si arme chimice

Atentatele cu bombe au devenit aproape o semnatura a gruparii teroriste care opereaza in Siria si Irak.

Acest tip de atacuri a fost indreptat unor tinte guvernamentale sau militare din cele doua tari, ultimul fiind un atac cu o masina capcana petrecut pe 9 februarie in Damasc si soldat cu moartea a 8 oameni si ranirea a altor 20.

James Clapper, directorul Comunitatii Nationale de Informatii din Statele Unite, a declarat in cadrul unei audieri in fata Senatului American ca teroristii ISIL au la indemana si arme chimice, dovezile fiind inregistrate in luna august, ca urmare a unui atac cu gaz de mustar.

"Noi continuam sa urmarim numeroasele surse care acuza folosirea de catre ISIL a armelor chimice in cadrul unor atacuri din Irak si Siria, fapt care sugereaza ca aceste atacuri se pot raspandi la scara larga", a precizat Clapper.

Aveau retea de traderi

Oficiali din cadrul Casei Albe sustin ca veniturile teroristilor sunt in scadere, gruparea incercand sa recupereze pagubele prin reducerea soldelor mercenarilor si impunerea unor noi taxe pentru populatia din teritoriile controlate.

O parte a succesului coalitiei internationale pare sa se datoreze si raidului derulat de fortele speciale americane in luna mai a anului trecut, in care au lichidat omul care se ocupa de situatia financiara a gruparii, Abu Sayyaf.

"Cu acea ocazie am reusit sa obtinem 7 terabiti de date constand in informatii digitale si dosare cu operatiunile financiare ale gruparii Statul Islamic.

Aceste date ne-au oferit o perspectiva interna asupra situatiei financiare a ISIL si ne-au aratat care sunt punctele vulnerabile ale gruparii", a explicat Brett McGurk, atasatul pe langa coalitia anti-ISIL din partea Casei Albe.

Documentele gasite de americani arata ca gruparea pregatise 1.600 de membri, inclusiv teroristi recrutati de pe alte continente, pentru a opera tranzactii cu petrol si gaze.

"Nu mai are rost sa va spun ca multi dintre acestia sunt acum morti, iar reteaua nu mai poate opera in mod deschis", a mai spus McGurk.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#teroristi Stat Islamic, #rachete rusesti, #armament teroristi, #atentate Statul Islamic , #USA