Statele Unite au atins un record al vanzarilor de arme in 2012

Vineri, 15 Iunie 2012, ora 09:31
2582 citiri
Statele Unite au atins un record al vanzarilor de arme in 2012

Vanzarile de arme americane au atins un record in anul 2012, ajungand la peste 50 de miliarde de dolari, datorita unor contracte importante cu Arabia Saudita si Japonia, a anuntat joi un oficial de rang inalt al administratiei lui Barack Obama.

Andrew Shapiro, adjunctul secretarului de Stat pe probleme politice si militare, a evocat intentia de a realiza contracte suplimentare cu India, care preconizeaza cumpararea a 22 de elicoptere Apache, la o valoare de 1,4 miliarde de dolari.

"Astazi, pot confirma ca este vorba de un an record pentru vanzarile militare in strainatate", a declarat Shapiro. "Am depasit 50 de miliarde de dolari in 2012", an financiar care se va incheia la 30 septembrie, a mentionat acesta.

Aceasta cifra indica o crestere cu 70 la suta a vanzarilor statului catre alte state in raport cu 2011, care a fost deja un an record, contrachtee totalizand 30 de miliarde de dolari.

Contractul de 29,4 miliarde de dolari incheiat cu Arabia Saudita, pentru vanzarea a 84 de avioane de vanatoare Boeing F-15SA si modernizarea flotei existente de 70 de F-15s cu versiuni mai puternice, a fost "evident foarte semnificativ", conform oficialului.

Cifrele includ si vanzarea unor avioane F-35 "Joint Strike Fighter" catre Japonia, contract estimat la aproximativ 10 miliarde de dolari, potrivit lui Shapiro.

Fara a face previziuni pentru vanzarile din 2013, el a declarat ca Statele Unite incearca sa isi consolideze pozitia pe pietele cruciale, in special India.

#Statele Unite vanzari arme, #armament Statele Unite , #USA