Secretarul de stat american John Kerry incepe luni prima sa vizita oficiala la Moscova

Duminica, 05 Mai 2013, ora 17:54
1137 citiri
Secretarul de stat american John Kerry incepe luni prima sa vizita oficiala la Moscova

Secretarul de stat american John Kerry incepe, luni, prima sa vizita in Rusia de cand a preluat conducerea Departamentului de Stat al SUA, intr-un moment in care dezacordurile cu Moscova se multiplica.

Agenda vizitei lui Kerry in Rusia va fi deosebit de incarcata, mai ales marti si miercuri, cuprinzand o mare varietate de subiecte: de la situatia din Siria, atentatul de la Boston, dosarul nuclear al Iranului si situatia din Peninsula Coreeana, pana la respectarea drepturilor omului si ale societatii civile in Rusia, transmite France Presse.

De trei luni "la mansa" diplomatiei nr.1 a planetei, Kerry recunoaste ca prima sa vizita oficiala in Rusia vine cu "intarziere", desi el s-a intalnit deja de trei ori cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, de la inceputul lunii februarie, in cadrul unor forumuri la Berlin, Londra si Bruxelles.

Departamentul de Stat a lasat sa se inteleaga ca John Kerry ar putea sa fie primit, cu aceasta ocazie, de presedintele rus Vladimir Putin, dar Ministerul rus de Externe nu a oferit niciun detaliu in acest sens.

Daca liderii celor doua puteri, pe pozitii adverse in perioada Razboiului Rece, "au starea de spirit necesara pentru a incerca sa faca relatia mai cordiala, este deja un succes", considera Fiona Hill, directoarea programului cu privire la SUA si Europa de la Brookings Institution.

Relatiile bilaterale intre Washington si Moscova s-au deteriorat de la revenirea la Kremlin in mai 2012 a lui Vladimir Putin pentru al treilea mandat prezidential, compromitand faimosul concept de "resetare", lansat in 2009 de catre liderul administratiei americane Barack Obama. Putin si Obama ar urma sa aiba o intalnire la Moscova inaintea summitului G20, prevazut pentru luna septembrie in Rusia.

Cei doi lideri au decis sa-si intensifice eforturile in lupta contra terorismului in urma dublului atentat de la maratonul din Boston, din 15 aprilie, de care sunt suspectati doi frati de origine cecena.

Colaborarea intre cele doua puteri in domeniul combaterii terorismului este "pozitiva", considera Mattew Rojansky, director-adjunct al programului Rusia si Eurasia de la Centrul de studii Carnegie.

Razboiul din Siria si drepturile omului raman subiecte spinoase

In schimb, cele doua tari au pozitii divergente in ceea ce priveste razboiul din Siria. Moscova, unul dintre ultimii sustinatori pe plan militar ai Damascului, a blocat complet Consiliul de Securitate al ONU in privinta dosarului sirian.

In pofida evocarii de catre SUA a utilizarii de arme chimice de catre regimul sirian - fapt considerat si de Moscova ca o "linie rosie" - exista putine sanse ca secretarul de stat american sa-si convinga interlocutorii sa accepte cel putin "un compromis".

"Rusii nu vad niciun interes sa fie de acord cu opozitia" siriana si "nu vad nicio perspectiva de stabilitate in livrarea de arme catre rebeli", explica Fiona Hill.

"Moscova este ingrijorata ca un regim islamist nu va putea fi blocat" dupa eventuala plecare a presedintelui sirian, completeaza Mattew Rojansky, in opinia caruia, rusii si americanii continua sa aiba pozitii comune in dosare majore internationale, cum ar fi dezarmarea nucleara a Iranului sau a Coreii de Nord.

In schimb, dezacorduri privind drepturile omului si societatea civila alimenteaza tensiuni foarte mari amintind de atmosfera Razboiului Rece.

Moscova a interzis adoptarea copiilor rusi de catre americani, ca represalii la publicarea in Statele Unite a asa-numitei "liste Magnitski", care plaseaza oficialii rusi pe o lista neagra pentru presupusul lor rol in moartea in detentie provizorie in 2009 a avocatului Serghei Magnitski, care incerca sa dea in vileag un act major de coruptie implicand inalti oficiali avand conexiuni in esaloanele de varf ale puterii de la Moscova.

Rusia a suspendat, de asemenea, activitatile Agentiei americane pentru dezvoltare internationala USAID, acuzand-o de amestec in afacerile sale interne, mai aminteste AFP.

#relatii Rusia SUA, #diplomatie SUA, #vizita Kerry Rusia, #razboi Siria, #drepturile omului Rusia , #USA