Se intampla in SUA: Primarul demis al orasului falimentar Detroit, condamnat la 28 de ani de inchisoare pentru coruptie

Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 09:17
1506 citiri
Se intampla in SUA: Primarul demis al orasului falimentar Detroit, condamnat la 28 de ani de inchisoare pentru coruptie

Primarul demis al orasului falimentar Detroit, din statul american Michigan, a fost condamnat joi la 28 de ani de inchisoare pentru implicare intr-un vast sistem de coruptie in aceasta localitate in faliment din nordul Statelor Unite.

Kwame Kilpatrick, in varsta de 43 de ani, a fost gasit vinovat, in martie, de 12 capete de acuzare, printre care deturnare de fonduri publice, extorcare si frauda fiscala, dupa o ancheta federala asupra conturilor si contractelor incheiate de primaria orasului Detroit.

De asemenea, 33 de persoane, printre care consilieri si angajati municipali, au fost condamnate pentru ca au participat la acest vast sistem de coruptie publica.

Fostul primar a fost acuzat ca a impartit cu un subcontractant al orasului comisioane in valoare de peste 83 de milioane de dolari, platite de promotori pentru a obtine santiere municipale.

Ancheta a mai stabilit ca primarul ales in 2002 a cheltuit cu 840.000 de dolari mai mult decat valoarea salariului sau si ca a deturnat fonduri ale diverselor asociatii create pentru a-i ajuta pe locuitorii orasului.

"In aceasta caz nu este vorba atat de o condamnare a unor acte din trecut, cat despre schitarea unui nou viitor pentru oras", a declarat procurorul Barbara McQuade. "O asemenea pedeapsa ii va descuraja pe alti oficiali sa fure poporul si va atrage servitori cinstiti ai statului", a adaugat ea.

Supranumit "primarul hip-hop", din cauza unui mic diamant pe care il purta la ureche, Kwame Kilpatrick a fost constrans sa demisioneze in 2008, dupa condamnarea sa la patru luni de inchisoare pentru sperjur.

Edilul a mintit pentru a-si ascunde o relatie adultera cu principala sa consiliera in cursul unui proces pentru concedierea abuziva a trei politisti, care a costat orasul 8,4 milioane de dolari. Cei trei functionari au fost concediati dupa ce au anchetat organizarea unei petreceri la resedinta sa oficiala.

#inchisoare coruptie SUA, #inchisoare primar Detroit, #faliment Detroit SUA, #Kwame Kilpatrick Detroit , #USA