Schimburile comerciale si pirateria informatica, puncte nevralgice in dialogul SUA - China

Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 08:55
1864 citiri
Schimburile comerciale si pirateria informatica, puncte nevralgice in dialogul SUA - China

Statele Unite si China vor incerca sa isi apropie concilieze cu ocazia unei reuniuni de doua zile, miercuri si joi, la Washington in cursul careia vor fi abordate diverse subiecte, printre care pirateria informatica sau drepturile comerciale.

Cu prilejul acestui "Dialog strategic si economic", principala reuniune anuala la care participa responsabili din primele doua mari puteri economice ale lumii, nu este asteptat niciun progres major. Expertii subliniaza in mod deosebit faptul ca toti cei patru actori principali ai reuniunii sunt noi in functie, situatie ce nu favorizeaza luarea unor decizii importante, anunta AFP.

Cele doua parti au pregatit intalnirea in cursul unei reuniuni preliminare, prima de acest gen, desfasurata luni pe tema securitatii informatice, un subiect dintre cele mai sensibile intre cele doua puteri in ultimele luni.

Un diplomat american a precizat ca Statele Unite si China au prezentat "propuneri practice" in acest dosar, insa nu a oferit mai multe detalii.

Cele doua tari se acuza reciproc de piraterie informatica si spionaj, iar negociatorii americani le vor repeta oaspetilor ca, in opinia lor, China nu a deschis suficient piata interna pentru concurentii straini. In plus, moneda sa nationala ramane puternic devalorizata, pentru stimularea exporturilor. Intr-o scrisoare deschisa, mai multi congresmeni americani de prima marime ii reproseaza Beijingului ca nu si-a respectat promisiunile facute anul trecut.

Aceste negocieri au loc dupa o intalnire informala intre presedintele Barack Obama si omologul sau chinez, Xi Jinping, organizata luna trecuta in California.

Prezenta secretarului de stat John Kerry, unul dintre cei patru principali participanti, va depinde de starea sanatatii sotiei sale, spitalizata la Boston.

Conform unui diplomat american, Kerry doreste sa abordeze problema drepturilor omului in China, in special statutul minoritatilor etnice. Zeci de tibetani s-au strans marti in fata Casei Albe pentru a cere administratiei Obama sa discute cu prioritate despre ceea ce ei numesc represiunea de catre China.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#relatii sua china, #piraterie informatica China, #schimburi comerciale China Rusia, #spionaj cibernetic SUA , #USA