Sarbu catre retaileri: Sa-i tii pe producatori la usa hipermarketurilor nu e iresponsabilitate?

Luni, 21 Septembrie 2009, ora 18:04
1397 citiri
Sarbu catre retaileri: Sa-i tii pe producatori la usa hipermarketurilor nu e iresponsabilitate?

Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Ilie Sarbu, a declarat, luni, pentru NewsIn, ca legea privind comercializarea produselor alimentare a fost elaborata in acord cu marile retele de magazine, iar aplicarea ei va fi benefica pentru producatorii romani.

"Sa-i tii pe producatorii romani la usa hipermarketurilor nu e iresponsabilitate? Atunci cand au facut profituri in fiecare an nu a fost iresponsabilitate", a spus Ilie Sarbu raspunzand astfel Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) care sustine intr-un comunicat de presa ca "actul politic in sine dovedeste iresponsabilitate si nepricepere din partea factorului politic si a grupurilor de presiune care au militat pentru adoptarea textului de lege in aceasta forma".

Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) sustine ca legea privind comercializarea produselor alimentare este neconcurentiala si va conduce la pierderea locurilor de munca a angajatilor din domeniu, precum si la prabusirea industriei de profil, a anuntat luni asociatia.

Potrivit unui comunicat remis luni de AMRCR, Legea privind comercializarea produselor alimentare, adoptata de Camera Deputatilor pe 16 septembrie si care asteapta girul presedintelui Romaniei, va conduce la blocaje financiare care pot sa se incheie cu falimente, atat de partea retailerilor, cat si a furnizorilor alimentari.

Astfel, retailerii considera ca primii afectati vor fi consumatorii finali, deoarece preturile nu vor scadea, ci vor creste, ca efect al distorsionarii mecanismelor pietei si ale liberei concurente in piata.

"Micsorarea termenelor de plata a facturilor catre furnizori va conduce la imposibilitatea multor comercianti de a le putea respecta, urmand sa se produca intarzieri si blocaje financiare care pot sa se incheie cu falimente, atat de partea retailerilor, cat si a furnizorilor nostri alimentari. Intr-o perioada de criza, cand problemele de cash-flow au produs uriase dificultati, chiar si celor mai mari agenti economici, producand falimente si deschideri ale procedurilor de insolventa chiar si in sectorul de retail, o presiune suplimentara ar putea fi, in multe cazuri, fatala", precizeaza AMRCR.

In plus, asociatia retailerilor autohtoni sustine ca, in acest context, pierderea locurilor de munca ale angajatilor companiilor implicate, si anume retaileri, producatori sau procesatori de produse alimentare, distribuitori etc, va deveni de neevitat.

"Daca retailul a fost pana acum unul din putinele sectoare care mai facea angajari de la debutul crizei financiare, reusind sa pastreze inca rata somajului in limite rezonabile, viitorul pietei muncii sub noile auspicii este tot mai sumbru. Locurile de munca ale celor peste 50.000 de romani care lucreaza in sectorul de comert modern sunt puse astfel in pericol de o reglementare lipsita de fundament rational", se mai arata in comunicatul AMRCR.

De asemenea, supra-reglementarea unui sistem concurential este in sine o alegere discutabila, insa daca atentia factorului politic se concentreaza selectiv doar asupra unora dintre actori, in speta comerciantii, in functie de rezonanta populista a masurilor propuse, deciziile pot avea consecinte catastrofale.

In comunicat se mai arata ca noile restrictii impuse prin lege vor incuraja retailerii sa renunte la furnizorii deja traditionali din Romania si sa se reorienteze spre piata externa si spre importuri din tarile in care reglementarile absurde de felul celei de fata nu exista.

"Efectele acestui fenomen se vor rasfrange atat asupra micilor intreprinzatori romani din industria alimentara, care vor avea dificultati tot mai mari sa ramana pe piata, in lipsa unei piete de desfacere, cat si asupra echilibrelor macro-economice ale Romaniei, in special asupra deficitului de cont curent si al cursului de schimb al leului fata de principalele valute", mentioneaza comunicatul.

"Astfel, se pierd din vedere abuzurile pe care le comit marii producatori si procesatori din industria alimentara, care cresc artificial preturile pentru a-si compensa propria lipsa de eficienta si competitivitate. Dupa ce se vor vedea si protejati la nivel politic, interesul lor pentru inovare si cresterea competitivitatii si a calitatii produselor oferite va scadea si mai mult, ceea ce se va rasfrange din nou asupra consumatorului final, privat de beneficiile unei piete libere si concurentiale", se mai arata in comunicatul asociatiei.

Reprezentantii retailerilor considera ca investitiile straine directe realizate de retaileri in Romania vor fi stopate atata timp cat cadrul legislativ devine atat de restrictiv. Astfel, unul dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei romanesti din perspectiva investitionala va trece pe linie moarta, cu efecte asupra intregului ansamblu economic.

"Dincolo de repercusiunile severe asupra consumatorilor finali, textul de lege adoptat incalca flagrant cateva principii europene de baza, precum si Constitutia Romaniei, drept pentru care ne rezervam dreptul de a continua toate demersurile legale pentru revenirea in limitele impuse de jurisdictia comerciala europeana si romaneasca", se mai arata in comunicat.

Ce lanțuri românești și străine domină comerțul alimentar românesc. O zonă importantă din țară, aproape complet ignorantă de comercianți
Ce lanțuri românești și străine domină comerțul alimentar românesc. O zonă importantă din țară, aproape complet ignorantă de comercianți
Românii cheltuie anual 30-35 de miliarde de euro pe bunuri de larg consum, respectiv alimente, băuturi, produse de îngrijire personală și a locuinței. Din totalul acestei sume, circa 63-73%...
#sarbu, #retaileri, #hypermarket, #iresponsabilitate , #USA

Curs valutar

1 EUR = 4.9709 RON

0.0017

1 USD = 4.5670 RON

0.0202
  1. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  2. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  3. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  4. S-a dat startul licitației pentru execuția unei o noi autostrăzi. Va avea 62 de kilometri și ar trebui să fie gata în 30 de luni FOTO
  5. Al 2-lea ”tigru” al Europei lovit de un șoc economic: 500.000 de români expuși periculos
  6. Situația datoriei publice a României pe termen scurt ne împinge spre catastrofă. Rezervele valutare ale BNR nu fac față împrumuturilor
  7. Putin a infiltrat un cal troian într-un stat NATO: 60 de ani va depinde de Rusia
  8. Marcel Ciolacu a dezvăluit accidental deficitul bugetar real la care se așteaptă Guvernul în 2024. Cifra depășește toate estimările făcute până acum
  9. Ce facturi imense ne așteaptă la energie din 2025. Semnalul de alarmă tras de furnizori, dacă nu se iau măsuri până la ridicarea plafoanelor
  10. Vești proaste: Cresc taxele! La cât va ajunge impozitul pe venit dacă se păstrează cota unică în 2025