Pentagonul a testat cu succes prima bomba mobila hipersonica

Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 22:30
2115 citiri
Pentagonul a testat cu succes prima bomba mobila hipersonica

Fortele terestre americane au efectuat joi cu succes primul test al bombei mobile hipersonice, menita sa asigure Statelor Unite capacitatea de a lovi in cel mai scurt timp tinte din orice punct al planetei, a anuntat Pentagonul, transmit AFP si Xinhua.

Dispozitivul a fost lansat cu ajutorul unei rachete, de la baza din Kauai (Hawaii), la ora 11.30 GMT, si a zburat 'cu o viteza hipersonica' in straturile inalte ale atmosferei terestre, deasupra Pacificului, pentru a atinge ulterior solul in atolul Kwajalein, din insulele Marshall, se mentioneaza in comunicatul Pentagonului.

Potrivit comunitatii stiintifice, o viteza este considerata hipersonica daca este mai mare de Mach 5 - de cinci ori viteza sunetului, adica peste 6000 km/h.

Kwajalein este situat la circa 4000 de km sud-vest de Hawaii. Pentagonul nu a precizat cu ce viteza s-a deplasat bomba, care, spre deosebire de o racheta, este manevrabila.

Obiectivul acestui prim test este de a acumula date cu privire la zborurile hipersonice, indeosebi in materie de 'navigatie, ghidaj, control si protectie termica', a declarat pentru AFP purtatoarea de cuvant a Pentagonului Melinda Morgan.

Proiectul, numit oficial Arma hipersonica avansata (Advanced Hypersonic Weapon, AHW), face parte din programul armatei americane care urmareste sa-i furnizeze acesteia mijloacele necesare pentru a lovi tinte aflate in celalalt capat al lumii, cu arme conventionale, in interval de o ora de la lansare.

Intr-un alt proiect din cadrul aceluiasi program, Pentagonul a testat la 11 august un avion hipersonic, HTV-2 (Hypersonic Technology Vehicle 2), capabil sa zboare cu 27.000 km/h, dar acel test s-a soldat cu un esec.

Potrivit Serviciului de cercetare al Congresului (CRS), raza de actiune a AHW este mai mica decat cea a HTV-2, dar nu sunt mentionate valori anume. CRS mai indica in schimb ca Pentagonul a prevazut sa consacre in 2011 suma de 239,9 milioane de dolari programului de "lovituri conventionale globale rapide"(Conventional Prompt Global Strike), din care 69 de milioane pentru bomba testata joi.

#bomba mobila hipersonica, #Pentagon bomba hipersonica , #USA