Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Obama propune ridicarea plafonului datoriei publice a SUA

Obama propune ridicarea plafonului datoriei publice a SUA


Plafonul datoriei SUA s-ar putea majora daca parlamentarii Congresului vor aproba propunerea presedintelui, Barack Obama.

Seful administratiei de la Washington le-a trimis presedintilor Camerei Reprezentantilor si Senatului o scrisoare de notificare prin care ii informeaza ca mai este o marja de manevra de numai 100 de miliarde dolari inainte de a se atinge plafonul legal al datoriei, pana in prezent fixat la 15.194 miliarde dolari.

Pe baza legislatiei, pentru Congres este dificil sa impiedice ridicarea plafonului, asa cum opozitia republicana, majoritara in Camera Reprezentantilor, a incercat sa faca in vara anului trecut cu scopul de a-l obliga pe presedintele Obama sa diminueze cheltuielile statului.

Potrivit "legii privind controlul bugetului" (Budget Control Act), adoptata in cele din urma la 2 august, pentru a impiedica majorarea plafonului Congresul trebuie sa adopte o rezolutie comuna a celor doua camere asupra careia seful statului isi poate exercita dreptul de veto.

In schimb, executivul poate ridica fara probleme acest plafon. Aceeasi lege prevede ca Trezoreria anunta oficial Congresul cand mai ramane o marja de 100 miliarde dolari. Daca legislativul nu se opune in termen de 15 zile, plafonul este majorat automat cu 1.200 de miliarde dolari.

La sfarsitul lunii decembrie, cand datoria se apropia de plafonul superior, Casa Alba a anuntat ca ofera Congresului, in vacanta la acea data, mai mult timp pentru a se pronunta, insistand asupra faptului ca este vorba despre o masura tehnica pentru a nu speria pietele.

Lupta pentru majorarea plafonului, in vara anului 2011, a atras dupa sine scaderea ratingului acordat SUA de Standard and Poor's si a provocat furtuna pe pietele mondiale.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 893 ori