Obama a inceput deja discutiile cu liderii Congresului: Care sunt prioritatile presedintelui reales

Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 08:41
1059 citiri
Obama a inceput deja discutiile cu liderii Congresului: Care sunt prioritatile presedintelui reales

Presedintele Barack Obama, reales marti, a discutat cu liderii din Congres ai celor doua partide programul legislativ din urmatoarele doua luni, exprimandu-si speranta ca va fi acordata prioritate "intereselor americanilor", a anuntat miercuri Casa Alba, citata de AFP.

Obama a fost reales in fruntea primei puteri mondiale, invingandu-l detasat pe adversarul sau republican, Mitt Romney, la capatul unei aprige campanii electorale ce s-a soldat cu mentinerea actualei situatii din Congres: Camera Reprezentantilor a ramas republicana, iar Senatul democrat.

Aceasta situatie, creata in urma alegerilor legislative de la sfarsitul lui 2010, a dus la aparitia unor crize grave, indeosebi in chestiuni bugetare. Republicanii au refuzat sa includa in vreun acord noi majorari ale impozitelor, in timp ce Barack Obama vrea sa taxeze in plus persoanele cu venituri mari.

In cursul noptii de marti spre miercuri, "la Chicago, presedintele i-a telefonat speakerului republican al Camerei, John Boehner, liderului majoritatii democrate din Senat, Harry Reid, liderului minoritatii republicane din Senat, Mitch McConnell, si sefei minoritatii democrate din Camera, Nancy Pelosi", a facut cunoscut un responsabil de la Casa Alba sub acoperirea anonimatului.

Barack Obama a discutat despre "programul legislativ pana la sfarsitul acestui an", noul Congres intrand in functie in ianuarie 2013.

In cursul acestor convorbiri telefonice, "presedintele si-a reafirmat angajamentul de a gasi solutii sustinute de ambele partide pentru reducerea deficitului in mod echilibrat, scaderea impozitelor pentru clasa mijlocie si intreprinderile mici si mijlocii, precum si pentru crearea de noi locuri de munca", potrivit aceleiasi surse.

In opinia lui Obama, americanii si-au exprimat marti "dorinta de a-i vedea pe liderii celor doua partide lasand deoparte interesele partizane si actionand impreuna pentru a acorda prioritate intereselor americanilor si economiei" tarii.

In cursul campaniei electorale, Barack Obama a afirmat in repetate randuri ca va colabora mai mult cu republicanii in cazul in care va fi reales. Marti seara insa, John Boehner, care este posibil sa-si pastreze actuala functie, a dat dovada de intransigenta, respingand cu tarie ideea majorarii taxelor si impozitelor.

#Barack Obama masuri mandat nou, #Barack Obama economie SUA, #Barack Obama discutii Congres , #USA