Noul Madoff: Afaceristul Alleen Stanford, frauda de 8 miliarde $

Miercuri, 18 Februarie 2009, ora 10:40
1414 citiri
Noul Madoff: Afaceristul Alleen Stanford, frauda de 8 miliarde $

Miliardarul texan Allen Stanford a fost pus sub acuzare ieri pentru orchestrea unui program fraudulos de investitii evaluat la opt miliarde de dolari, iar agentii federali au perchezitionat sediile societatilor sale din Statele Unite, relateaza Reuters.

 

Intr-o plangere civila depusa la un tribunal federal din Dallas, U.S. Securities and Exchange Commission (SEC, autoritatea americana pentru reglementarea pietei bursiere) l-a acuzat pe Stanford, un promotor cunoscut de cricket, si doi directori ai companiilor sale de orchestrarea unui program fraudulos de investitii in valoare de opt miliarde de dolari. "Suspectam o frauda de o magnitudine socanta, care si-a intins tentaculele in toata lumea", a declarat Rose Romero, directorul regional al SEC din Forth Worth, Texas.

Plangerea depusa de SEC vizeaza banca Stanford International Bank (SIB), cu sediul in Antigua (Caraibe), avand 30.000 de clienti din 131 de tari si un portofoliu de 8,5 miliarde de dolari, dar si o casa de brokeraj din Houston, Stanford Group Company, si o agentie de consultanta, Stanford Capital Management. Potrivit SEC, banca din Antigua detinuta de Stanford a vandut certificate de depozit in valoare de opt miliarde de dolari, promitand randamente mai mari decat restul bancilor. Acest scandal a generat o unda de soc in Antigua, insula din Caraibe, unde premierul a avertizat ca ar putea fi vorba de o catastrofa.

Bunurile lui Stanford au fost puse sub sechestru, iar un judecator federal a numit un administrator oficial al acestor bunuri, "pentru apararea victimelor" omului de afaceri. Ieri dimineata, circa 15 agenti federali, au intrat in sediul companiilor vizate din Houston, potrivit unui martor citat de Reuters. Acestea au ramas deschise, dar "sub administrarea" persoanei desemnate de tribunal, potrivit unui anunt lipit pe usa. Desi un purtator de cuvant al Departamentului american de Justitiei a refuzat sa confirme sau sa infirme existenta unei anchete penale vizandu-l pe Stanford, Peter Henning, profesor de drept in Michigan si fost procuror federal, a declarat ca procurorii americani au redactat probabil un act de acuzare, pe care il vor da publicitatii ulterior.

 Acest scandal a intervenit in conditiile in care investitorii, politicienii si autoritatile isi concentreaza atentia pe castigurile promise si oferite de societatile de investitii, dupa cazul Madoff.

Companiile lui Stanford au suferit pierderi din cauza fraudei puse la cale de Madoff, dar le-au dat asigurari investitorilor ca nu este asa, potrivit SEC. Autoritatile au adaugat ca o firma a lui Stanford a incercat sa scoata aproape 200 de milioane de dolari din conturile sale in ultimele saptamani. De asemenea, Stanford i-ar fi spus cel putin unui client luna aceasta ca nu poate lichida un certificat de depozit in valoare de mai multe milioane de dolari, pentru ca SEC a inghetat contul.

Stanford, un om de afaceri in varsta de 58 de ani, care conduce compania fondata de bunicul sau, a negat toate acuzatiile, dar locul unde se afla acesta este necunoscut. Potrivit SEC, el a refuzat sa se prezinte pentru a depune marturie si nu a oferit niciun document in favoarea sa. Nici James Davis si O.Y. Goswick, doi apropiati ai lui Stanford, nu s-au prezentat, in pofida citatiilor emise pe numele lor. Avand dubla cetatenie, Stanford a locuit timp de peste 20 de ani in Antigua, unde detine ziarul cu cel mai mare tiraj, este directorul unei banci comerciale, cel mai mare angajator privat, un investitor important si primul american care a fost innobilat de Guvernul din aceasta tara.

Multi se tem ca acest scandal ar putea deteriora din nou imaginea Antiguai, considerata mult timp cea mai corupta tara din Caraibe, stigmat de care politicienii locali au incercat sa scape insula in anii '90.

Acest scandal aminteste de cazul lui Bernard Madoff, care a fost pus sub acuzare in luna decembrie pentru o frauda evaluata la 50 de miliarde de dolari.

Stanford a incercat sa isi extinda si influenta politica, deschizand un birou de lobby la Washington in urma cu aproximativ doi ani si cumparand Washington Research Group, un centru de reflectie politica, in 2005.El a cheltuit 2,8 milioane de dolari pentru activitati de lobby in 2008, potrivit dosarelor furnizate de Center for Responsive Politics, organizatie care monitorizeaza contributiile pentru diferite campanii politice. Comisiile sale pentru actiuni politice si angajatii sau au donat circa 2,4 milioane de dolari pentru partide si pentru candidati din 1989 pana in prezent.

Stanford a jucat un rol foarte important si in sport, inclusiv sponsorizandu-i pe jucatorul de golf Vijay Singh si pe fotbalistul Michael Owen, implicandu-se in polo si in reabilitarea cricketului. In plus, el se numara printre sponsorii turneului de tenis 2009 Sony Ericsson Open, din Key Biscane, Florida, care va avea loc in luna martie. Averea personala a lui Stanford a fost evaluata anul trecut de revista Forbes la 2,2 miliarde de dolari.

#frauda, # afacerist, # Allen Stanford, # 8 miliarde, # Madoff , #USA