John Kerry isi incepe mandatul cu un turneu in Europa si Orientul Mijlociu

Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 14:33
1023 citiri
John Kerry isi incepe mandatul cu un turneu in Europa si Orientul Mijlociu

John Kerry, proaspat numit in functia de Secretar de Stat al SUA, isi va organiza primul turneu diplomatic in noua state din Europa si Orientul Mijlociu, aceasta fiind un posibil semnal in legatura prioritatile acestuia in politica externa a SUA.

John Kerry se va deplasa in Marea Britanie, Germania, Franta, Italia, Turcia, Egipt, Arabia Saudita, Emirate Arabe Unite si Qatar in primul turneu diplomatic care va dura din 24 februarie pana in 6 martie, transmite AFP, citata de Mediafax.

Hillary Clinton, care a ocupat aceasta functie inaintea lui Kerry, si-a inaugurat postul cu un turneu in Asia.

John Kerry va profita de deplasarea la Berlin pentru a "reveni intr-un oras in care si-a trait copilaria", a precizat purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat, Victoria Nuland, care a mentionat si ca diplomatul va merge in curand in Asia.

In timpul trecerii pe la Paris, Kerry se va intalni cu mai multi "oficiali de rang inalt francezi" pentru a discuta, in special, situatia din Mali, a precizat ea.

La Roma, secretarul de Stat american va trebui sa discute cu oficiali din cadrul opozitiei siriene.

"El este nerabdator sa asculte opozitia siriana cu privire la ceea ce putem face, precum si parerea omologilor sai care sustin opozitia (siriana)", a precizat purtatoarea de cuvant.

Noul secretar de Stat, care a succedat-o pe Hillary Clinton, va trebui sa abordeze problema cu actori locali ca Turcia, Egipt si Qatar, a precizat ea.

In Egipt, John Kerry se va intalni cu politicieni locali cu scopul de a "incuraja dialogul politic si reformele economice". El il va intalni, de asemenea, pe secretarul general al Ligii Arabe, Nabil al-Arabi.

John Kerry nu se va deplasa in Israel sau teritoriile palestiniene. In schimb, Barack Obama va merge acolo, la sfarsitul lui martie, in prima sa vizita in strainatate din al doilea mandat, potrivit presei.

#politica externa SUA, #Secretar Stat SUA, #diplomatie SUA, #vizita Kerry Europa , #USA