Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ingrijorare la Moscova. Americanii isi maresc flota militara

Ingrijorare la Moscova. Americanii isi maresc flota militara


Rusii privesc cu ingrijorare la planurile expuse de Marina americana in fata Congresului. Noile documente publicate in planul anual de dezvoltare al US Navy arata ca fortele navale americane se indreapta spre atingerea unui numar de 308 nave de razboi in cadrul flotei.

Cifra este in crestere cu doua nave fata de raportul anterior publicat in anuarul Marinei militare americane, incluzand un transportor de echipament si personal militar de clasa AFSB si un alt transportor de echipament amfibiu clasa LPD-17, arata agentia rusa de presa Sputnik.

Pregatiti de conflict

Numarul vaselor de transport al echipamentului amfibiu si cel al vaselor de suport pentru operatiuni de debarcare a trupelor creste astfel de la 33 la 34 in fiecare categorie, se arata in documentul care a fost remis Congresului american la inceputul acestei luni.

Pe de alta parte, sefii statului major din marina militara americana se arata contrariati de cerintele congresmanilor de a exclude din cadrul flotei navele Patrulei de Coasta, ca nefiind vase de razboi.

"Marina nu este de acord cu termenii folositi de comisiile de specialitate din cadrul Congresului. Interdictia de a enumera vasele Patrulei de Coasta in randul flotei de razboi este o contradictie in termenii aprobati de Congres", se arata in raport.

Cu toate acestea, raportul a exclus din randul navelor militare active cele 10 vase de patrula folosite la paza apelor teritoriale ale Statelor Unite, precum si doua nave spital ale marinei militare.

Fara control la buget

Sefii US Navy si reprezentantii Pentagonului au reluat solicitarea eliminarii controlului bugetar la cheltuielile de buget ale fortelor militare americane.

"Sunt multe moduri de a gasi un echilibru intre structura de forta, disponibilitate, capacitate de raspuns si numar de personal, insa niciuna dintre aceste variante, analizate deja de Marina, nu permit executarea in siguranta a programului de aparare pe nivelul bugetului actual", se mentioneaza in raport.

Oficialii Marinei americane si-au exprimat si ingrijorarea fata de intentia de a construi noi submarine nucleare din clasa Ohio, aceasta putand sa reduca substantial programul de constructie a navelor de razboi pana in 2030.

In balanta este pus si programul de modernizare a celor 22 de crucisatoare ale US Navy, sefii de stat major insistand pe un proiect care va prelungi durata de serviciu a navelor pana in 2045, in timp ce varianta agreata de congresmani asigura mentinerea acestora in flota doar pana cel tarziu in 2039.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 8715 ori