Gulliver si piticii: Cat au cheltuit SUA pentru combaterea terorismului in Orientul Mijlociu

Marti, 15 Decembrie 2015, ora 14:00
2386 citiri
Gulliver si piticii: Cat au cheltuit SUA pentru combaterea terorismului in Orientul Mijlociu
Foto: Flickr/Kurdishstruggle

Ca sa tii functionala o miscare terorista ai nevoie de bani. Ca sa o combati ai nevoie de si mai multi bani, iar cifrele raportate de Departamentul Apararii din Statele Unite arata cu precizie acest lucru.

Ofensiva impotriva Statului Islamic (ISIL/Daesh) a costat SUA peste 5,4 miliarde de dolari numai in 2015. Cu toate acestea, costul razboiului dus impotriva jihadistilor din Siria si Irak reprezinta doar 1% din bugetul operatiunilor internationale derulate de americani, relateaza revista Market Watch.

Razboaie costisitoare

Cheltuielile facute pana acum de SUA cu operatiunile derulate impotriva ISIL sunt la un nivel redus si pentru ca strategia de lupta impotriva teroristilor a constat doar in raiduri aeriene impotriva pozitiilor ocupate de acestia in Irak si Siria.

Chiar si asa, 11 milioane de dolari au fost alocati zilnic pentru bombardamentele aeriene derulate impotriva extremistilor din cele doua tari.

Nu este nici pe departe cel mai scump razboi anti-terorism intretinut in ultimii 14 ani de SUA.

Anul acesta operatiunile militare din Afganistan, desi mult mai reduse fata de anii trecuti, ca numar al trupelor prezente pe front, au consumat 35 de miliarde de dolari din bugetul total de 600 de miliarde al Pentagonului.

Din 2001 si pana in prezent, razboiul din Afganistan a consumat 715 miliarde de dolari, in vreme ce cheltuielile cu razboiul din Irak au fost de 1.640 de miliarde.

Oficialii de la Washington sustin ca sunt in cautarea unor noi resurse financiare pe care sa le aloce operatiunilor desfasurate impotriva Statului Islamic.

Obama cere mai mult

Chiar si presedintele american Barrack Obama a admis ca gruparea ISIL a fost lovita extrem de puternic in ultimele luni de bombardamente, dar a cerut o intensificare a atacurilor si implicit o crestere a bugetului pentru aceasta operatiune.

"Sunt de accord ca trebuie sa facem progrese intr-un ritm mai rapid", a declarat presedintele Obama, dupa o intalnire cu liderii militari de la Pentagon.

Seful statului american a declarat ca ISIL a pierdut o parte din teritoriile controlate, o multime de luptatori si chiar unii lideri, printre care si seful retelelor financiare care alimenteaza gruparea, dar nu isi poate explica totusi cum de teroristii reusesc in continuare sa stranga bani.

In septembrie, rapoarte ale serviciilor de informatii aratau ca ISIL este in prag de colaps financiar ca urmare a diferentei inregistrate intre veniturile proprii si cheltuielile cu luptatorii jihadisti, in special cu cei recrutati din alte tari.

Multe dintre amanuntele privind modul de finantare a gruparii sunt simple speculatii, dar se vorbeste totusi de venituri de 500 de milioane de dolari anual generate din contrabanda cu petrol si alte sume obtinute din taxele impuse in teritoriile controlate de jihadisti.

Alte surse de finantare constau in rapirea unor straini si localnici pentru recompense, traficul cu antichitati din orasele jefuite, donatii etc. In total, veniturile teroristilor ar putea ajunge la 1 miliard de dolari pe an.

#razboil ISIL, #cheltuieli ofensiva antiterorism SUA, #costuri razboi , #USA