Fitch ameninta ca va retrograda SUA daca Obama nu evita "varful fiscal"

Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 09:10
1024 citiri
Fitch ameninta ca va retrograda SUA daca Obama nu evita "varful fiscal"

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a avertizat miercuri ca presedintele Barack Obama trebuie sa ajunga rapid la un acord cu Congresul pentru a evita intrarea in vigoare a unor majorari de taxe si reduceri de cheltuieli la inceputul anului urmator, transmite AP.

Intr-un comentariu publicat la doar cateva ore dupa ce Obama a castigat al doilea mandat la Casa Alba, Fitch sustine ca presedintele SUA trebuie sa puna la punct un plan credibil pentru a evita asa-numita "prapastie fiscala" si a majora plafonul de indatorare, in caz contrar SUA riscand sa-si piarda ratingul "AAA" in cursul anului urmator.

In opinia analistilor Fitch, prapastia fiscala, respectiv cele 600 miliarde de dolari in majorari de taxe si reduceri de cheltuieli care ar urma sa intre in vigoare anul viitor, ar putea arunca economia americana in recesiune si ar majora rata somajului la peste 10% in 2013.

"Evitarea prapastiei fiscale si majorarea plafonului de indatorare ar sprijini relansarea economica si totodata ar trimite un semnal pozitiv ca se poate ajunge la un acord cu privire la un plan credibil de reducere a deficitului bugetar si la stabilizarea datoriei pe termen mediu, in conformitate cu statutul AAA de care se bucura SUA", se arata in comentariul Fitch.

La sfarsitul anului trecut, Fitch a plasat ratingul SUA sub perspectiva negativa, dupa ce Congresul si administratia Obama nu au reusit sa ajunga la un acord cu privire la o serie de masuri de reducere a deficitului.

#Fitch retrogradare SUA, #economie SUA 2012, #Barack Obama mandat SUA , #USA