Economia SUA, crestere sub estimarile specialistilor

Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 16:49
1145 citiri
Economia SUA, crestere sub estimarile specialistilor

Economia americana a inregistrat o crestere sub estimarile specialistilor in trimestrul al treilea, in conditiile in care teama de o noua recesiune a determinat companiile sa-si reduca stocurile.

Potrivit noilor date publicate marti de Departamentul american al Comertului, Produsul Intern Brut al SUA a crescut cu 2% in ritm anual in perioada iulie-septembrie 2012, mai putin cu 0,5 puncte fata de estimarile initiale publicate la sfarsitul lunii octombrie.

Revizuirea in jos a avansului PIB este cauzata, in principal, de o incetinire a ritmului de constituire a stocurilor companiilor. Aceste stocuri au anulat 1,55 puncte din cresterea economiei americane, in loc de 1,08 puncte asa cum s-a anuntat initial. Potrivit noilor date, stocurile companiilor au scazut cu 8,5 miliarde de dolari in trimestrul al treilea, in conditiile in care estimarile initiale vorbeau de o crestere de 5,4 miliarde de dolari.

De asemenea, Departamentul american al Comertului a revizuit in jos si datele privind cheltuielile de consum, responsabile pentru aproximativ 70 la suta din economia americana, care au crescut cu 2,3% in trimestrul al treilea, fata de o crestere de 2,4% cat s-a anuntat initial. Tot in jos au fost revizuite si datele privind cheltuielile publice, care au inregistrat o scadere de 0,1%, precum si datele privind investitiile pana la o crestere de 12,3% (cu 1,4 puncte mai putin decat s-a anuntat initial).

Aceste scaderi au fost compensate de o contributie mai buna decat s-a estimat initial a comertului extern. Exporturile au avansat cu 4,3% in loc de 4%, cat indicau estimarile initiale, in timp ce importurile au inregistrat o crestere de doar 0,5% in loc de 1,9%. Potrivit noilor cifre, schimburile comerciale externe au adus 0,49 puncte la cresterea inregistrata de economia americana in perioada verii.

Pe ansamblu, cifrele revizuite privind evolutia PIB in trimestrul al treilea confirma o imbunatatire a ritmului de crestere a economiei americane, care nu a inregistrat decat un avans de 0,4% in primul trimestru si o crestere de 1,3% in al doilea trimestru. Cu toate acestea avansul economiei americane ramane unul inferior fata de nivelul considerat necesar (cel putin 2,4 - 2,7%) de Banca centrala pentru a conduce la o scadere semnificativa a somajului.

#sua economie, #produs intern brut America , #USA