Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Economia SUA a crescut cu 2,5% in primul trimestru datorita majorarii consumului

Economia SUA a crescut cu 2,5% in primul trimestru datorita majorarii consumului
Economia SUA a crescut cu 2,5% in primul trimestru fata de aceeasi perioada a anului trecut, cresterea economica accelerand semnificativ fata de ultimele trei luni din 2012, datorita evolutiei pozitive a cheltuielilor de consum, in paralel cu scaderea ratei de economisire in randul populatiei.

In trimestrul al patrulea al anului trecut, Produsul Intern Brut al Statelor Unite a inregistrat o crestere anuala de 0,4%. Media estimarilor economistilor contactati de Bloomberg indica o rata de crestere de 3%.

Cheltuielile de consum, care reprezinta doua treimi din PIB-ul SUA, au inregistrat cea mai abrupta crestere din trimestrul al patrulea al anului 2010, de 3,2%, contribuind cu 2,24 puncte procentuale la cresterea economica totala, potrivit datelor anuntate vineri de Departamentului Comertului de la Washington.

Cresterea consumului a fost determinata de imbunatatirea averii medii ca urmare a evolutiei pozitive a burselor si a preturilor locuintelor, in paralel cu scaderea ratei de economisire. Populatia incearca sa absoarba efectele cresterii taxei pe venit, care a inceput sa-si faca simtite efectele.

Datele economice recente sugereaza ca evolutia pozitiva din alte sectoare ale economiei ar putea fi de asemenea nesustenabila, deoarece reducerea cheltuielilor publice federale in majoritatea zonelor ar putea conduce la scaderea investitiilor si la deteriorarea conditiilor de pe piata fortei de munca.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1147 ori