Economia americana da semne de sanatate

Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 13:58
1126 citiri
Economia americana da semne de sanatate

Economia americana da semne de sanatate, dand sperante ca ar putea sfarsi anul pe o panta ascendenta. O serie de date arata diverse semne de insanatosire a economiei, printre care scaderea ratei disponibilizarilor.

Pespectivele pentru ultimele 6 luni ale anului s-au imbunatatit incepand din august, cand au existat numeroase temeri privind riscul economiei de a se intoarce in recesiune.

De asemenea, rapoarte recente au aratat ca a existat o usoara crestere in sectorul angajarilor si ca in octombrie, consumatorii au inregistrat cele mai mari cheltuieli pe bunuri de retail din ultimele 8 luni.

Majoritatea economistilor se asteapta la o crestere modesta pentru tot restul anului. Cu toate acestea, ei atentioneaza ca este putin probabil ca rata somajului, blocata la 9% pentru mai mult de 2 ani, sa fie redusa semnificativ intr-o perioada scurta. In plus, recesiunea prezisa pentru Europa ar putea incetini cresterea din 2012.

Consilierii macro-economici prevad o exindere a economiei cu o rata anuala de 2,7% in trimestrul iulie-septembrie si 2,6% pentru ultimele luni ale anului. Totusi, anumiti economisti, precum Paul Ashworth de la Capital Economics, raman precauti, observand ca chiar daca o recesiune e putin probabila, cresterea economica va fi foarte slaba.

Prognoze economice pentru 2012

Rapoartele facute publice, joi, de catre autoritatile americane si mentionate de Associated Press cuprind numerosi indicatori pozitivi privind starea economiei.

Astfel, documentele de la Departamentul Muncii au aratat ca numarul mediu de persoane care solicita acordarea prestatiilor de somaj a scazut cu 403.000 in ultimele 4 saptamani, in timp ce Federal Reserve Bank of Philadelphia a anuntat ca productia de manufacturi a inregistrat cresteri in luna octombrie, dupa doua luni de stagnare.

Economistii urmaresc indeaproape cererile de somaj, pe fondul temerilor intensificarii recesiunii, care au dominat discutiile economice din vara.

Referitor la aceasta, John Ryding, economist la RDQ Economics, a explicat ca declinul cererilor de somaj e un semnal al unei potentiale imbunatatiri a ritmului de crestere a locurilor de munca in octombrie fata de lunile precedente. Cu toate acestea, multi economisti inca asteapta scaderea sub 400.000 a cererilor de somaj pentru a trimite un semnal mai puternic.

Cresterea numarului locurilor de munca este esentiala pentru revenirea pietei imobiliare, in legatura cu care multi economisti se declara sceptici, prevazand o crestere abia tarziu in 2012.

In ciuda imbunatatirilor, economia inca se confrunta cu o serie de riscuri. Multi economisti se asteapta ca Europa sa intre in recesiune pana la sfarsitul acestui an, fapt ce ar incetini exporturile SUA si ar slabi procesul de crestere.

In plus, Congresul s-a angajat sa extinda reducerea taxelor de securitate sociala si beneficiile oferite somerilor pana la sfarsitul anului, iar neadoptarea lor la timp ar constitui un alt factor de incetinire a economiei, in primele 3 luni ale anului 2012.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economie americana perspective, #prognoze economice SUA, #crestere economica sua , #USA